Stigao novi “pasat”

Dodajte komentar

Osma generacija “folksvagen pasata” jasno pokazuje dizajnerski smjer njemačkog giganta koji ne krije planove – da što prije postane najveći proizvođač automobila na svijetu.

U nastojanju da postane “numero uno”, njemačkoj kompaniji jedan od najjačih aduta je upravo “pasat”.

Prošle godine prodato je ukupno 1,1 milion “pasata” u svijetu, što znači da se za manje od 30 sekundi nekom vozaču posreći da sjedne za komande ovog automobila.

Zahvaljujući kompaniji “Porše SCG”, i reporteri “Novosti” su imali priliku da od Beograda do Kragujevca, gdje je bila organizovana zvanična prezentacija na Sajmu automobila, provozaju uglancane ljepotane iz Volfsburga.

Njemački magovi ponovo su iskoristili modularnu platformu MQB i na njoj izvajali novi “pasat” koji je, zahvaljujući novim materijalima, lakši za čak 85 kilograma od prethodnika.

Novi “pasat” (dužina 4.762 mm, širina 1.832 mm, visina 1.456 mm) kraći je za dva milimetra od prethodnika, ali je dizajnerima uspjelo da unutrašnjost povećaju za 33 mm (međuosovinsko rastojanje je veće za 79 mm). Prtljažni prostor kod sedana povećan je na 586, a kod karavanske verzije “pasata” na 650 litara.

Unutrašnjost je onakva kakvu od “pasata” i očekujete – maksimalno prilagođena vozaču i putnicima. Novitet je “Trailer Assist”, pomoć za parkiranje s prikolicom, a tu je i sistem automatskog kočenja (pri manjim brzinama), s detekcijom pješaka, kao i asistent za vožnju u gradskom saobraćaju. Komandama dominira “Active Info Display”, koji mijenja klasičnu analognu instrument-tablu sa ekranom od 12,3 inča. U ponudi je i “head-up” displej, što vozaču omogućava da informacije iz vožnje vidi na vetrobranskom staklu.

Cijene

Cijene u Srbiji kreću se u rasponu od 22.618 (1.4 TSI trendlajn”), do 40.749 (“pasat” 2.0 BiTDI DSG 4 MOTION Blue Motion Highline).

Motori
Novi “pasat” pokretaće široka lepeza najsavremenijih motora koji ispunjavaju “euro 6” eko-norme. “Benzinci” su 1.4 TSI od 125 i 150 KS, 1.8 TSI (180 KS) i 2.0 TSI u verzijama od 220 i 280 KS. Dizel agregati izuzetno su ekonomični 1.6 TDI sa 120 KS i 2.0 TDI sa 150 KS, 190 KS i 240 KS. Najsnažnija verzija je 2.0 BiTDI, koja razvija 240 KS.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *