YU briv preuzeo “Teutu” i platio “Onogoštu” 6,5 miliona eura

Dodajte komentar

Kotorska kompanija YU briv preuzela je danas u Risnu hotel “Teuta” od nikšičkog “Onogošta” u stečaju.

Od uvođenja stečaja, od 2009. godine bilo je 17 licitacija, a posljednja uspješna, jer je YU briv bio jedini ponuđač, ispunio sve uslove i kupio “Teutu” za 6,51 miliona eura.

“Juče je potpisan kupoprodajni ugovor, a Yu briv je odmah nakon njegovog zaključenja, do posljednjeg centa, uplatio kompletnu sumu. To je dobra cijena u odnosu na posljednju procjenu iz jula 2014. godine, odnosno za oko 80 odsto procijenjene vrijednosti je prodata “Teuta””, potvrdio je Radiju Jadran stručni saradnik stečajnog upravnika nikšićkog “Onogošta” Momir Vučinić.

Danas popisne komisije HTP “Onogošta” AD u stečaju i YU briva obavljaju posao oko primopredaje, čime i zvanično nakon 36 godina “Teuta” dobija novog vlasnika.

Komercijalni direktor Yu briva Dejan Bujković kaže da im je namjera da “Teutu” pretvore u hotel sa četiri zvjezdice, da zaposle radnike iz Risna i da angažuju kompletan grad i njegovo zaleđe. Već iduće godine ulaganje u adaptaciju hotela biće četiri miliona eura.

Kao porodična kompanija, sa 35-ogodišnjim iskustvom na crnogorskom tržištu, Yu briv ima iskustva sa gradnjom turstičkih objekata. Vlasnik je luksuznog apartmanskog bloka u Đuraševićima, a bila je glavni izvođač hotela “Regent” u Porto Montenegru.

Jedan od vlasnika Vojo Bujković podsjeća da su krenuli prije 35 godina sa jednim od prvih kafića u Kotoru i malim izletničkim brodom “Jovan”, a danas su već ugledana i jedna od vodećih građevinskih i hidrograđevisnkih firmi u Crnoj Gori.

“Plan je da poboljšamo ponudu cijelog primorja razvijajući u “Teuti” arheološki i sportski turizam, povezujući i zaleđe Risna, Grahovo. Tako bi mnogi turisti stizali i zimi na odmor i oporavak. Spremni smo da lokalnoj zajednici ponudimo podršku u valorizaciji poznatih arheoloških nalazišta i boljoj prezentraciji Crne Gore. Ovdje je i Luka Risan, koja nikada nije zaživjela. Planirana je marina Prostornim planom morskog dobra, pa i tu možemo da se uključimo”, ističe Vojo Bujković.

“Teuta” je građena poslije zemljotresa, ima dobru osnovu i Yu briv namjerava da hotel adaptira, podigne na četiri nivoa i dogradi zdanje sa ekskluzivnim apartmanima. Sa početna četiri miliona u idućoj godini ukupno planirano ulaganje je između 14 i 18 miliona eura.

“Završetak adaptacije hotela najviše će zavisiti od dobijanja planske dokumentacije. Ako Ministarstvo održivog razvoja i turizma bude imalo sluha za svu tu priču, a mislim da hoće, onda u sljedeće tri godine možemo završiti cijelu investiciju. Jer, novac je obezbjeđen”, zaključio je Bujković.

Inače, uplatom od šest miliona 510 hiljada eura za “Teutu”, nikšićki “Onogošt” je dobar dio dugova izmirio, ostalo je oko milion i po državi za poreze i doprinose, kao i jedan dio za dobavljače. Ostatak novca ići će akcionarima. Radnici “Onogošta”, njih 82 ostali su bez posla još 2012. godine, ali su dobili otpremnine. Jedan dio njih je radio u “Teuti” i prema njima sve su obaveze izmirene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *