Od 1. janura ćemo moći da biramo od koga ćemo da kupujemo struju

Dodajte komentar

Tržište električne energije će od 1. januara u potpunosti biti otvoreno u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji, pa će građani, odnosno mali potrošači moći da biraju snabdjevača strujom kazao je savjetnik Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Predrag Boljević. Boljević, u prvih nekoliko mjeseci ne očekuje pojavu novog velikog snabdjevača električnom energijom, ali u narednim godinama, misli da će se takva kompanija sigurno pojaviti.

Prema Boljevićevim riječima, otvaranjem tržišta električne energije, od 1.januara, Elektroprivreda Crne Gore, pa ni bilo ko drugi, neće moći više da ucjenjuje građane-potrošače struje.

“Otvaranje tržišta električne energije je velika povoljnost i novitet, i imaće veoma povoljan efekat za sva domaćinstva, odnosno male potrošače struje u Crnoj Gori. Kad to kažem, tu prije svega mislim da crnogorskog potrošača neće niko biti u mogućnosti da ucjenjuje, kao što je to sad slučaj. Navešću primjer da se od strane aktuelnog snabdjevača, čak ne poštuju pravosnažne sudske presude. Kad zaživi otvoreno tržište to više neće biti moguće“, rekao je Boljević u izjavi za Portal Analitika.

On je dodao da otvoreno tržište neće moći da zaživi odmah, ali da pojavu velikih snabdjevača očekuje u narednim godinama.

„Pojavom bilo kojeg snabdjevača na tržištu, aktuelni snabdjevač neće moći da se ponaša kao do sad. EPCG će i dalje moći da ostvaruje sva svoja prava, ali će građani moći da ostvaruju svoja prava, nezavisno od volje ljudi od EPCG, koja im ta prava tumače. Tu prije svega mislim na pravnu službu EPCG sa čijim radom apsolutno nijesmo zadovoljni, prije svega u domenu sprovođenja pravosnažnih i izvršnih sudskih odluka, odnosno njihovim tumačenjem istog, naveo je Boljević.

On je istakao da ni građani, neće moći više da se bave mahinacijama, odnosno da će morati da plate račune za utrošenu električnu energiju.

„Više neće biti opraštanja računa, za nešto što je potrošeno. Dakle, sa javnim izvršiteljima je pripremljena infrastruktura koja će spriječiti mahinacije“, poručio je Boljević.

Dakle, od 1. januara – tržište se otvara u potpunosti, domaćinstva i mali kupci će moći da biraju između javnog snabdijevanja i ponude drugih licenciranih snabdjevača, a veliki kupci već, godinu dana, vagaju od koga da kupe struju na tržištu.

Kompanije koje žele da budu snadbjevači moraju da se licenciraju kod Regulatorne agencije za energetiku.

Prema Boljevićevim riječima, domaćinstva, odnosno mali potrošači, će moći veoma lako da promijene snabdjevača strujom, slično kako se može promijeniti telekomunikacioni operator.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *