Kako održati produktivnost na poslu za vrijeme praznika?

Dodajte komentar

Produktivnosti je teško održavati na nivou kada je većina kolega na godišnjem odmoru, a božićni ukrasi su posvuda. Donosimo deset savjeta koji će vam pomoći ne samo da ostanete produktivni i koncentrisani, već i da se osjećate dobro u svojoj koži.

Postavite dnevne ciljeve

Napravite listu zadataka koje morate obaviti svakog dana. Na taj ćete način, križajući one zadatke i obveze koje ste odradili, ostati motivisani.

U redu je uzeti pauzu

Prošetajte i udahnite svjež vazduh ili pođite po kafu. Nikome nije u interesu, pa ni vama, da sjedite za radnim stolom u polusnu.

Sto držite urednim

Gotovo svi vole i uživaju u prezničnim dekoracijama, ali to vas istovremeno može dekoncentrisati.

Održavajte koncentraciju

Pogasite tabove u pretraživaču koji nisu vezani uz posao, prestanite ‘visiti’ po YouTubeu i društvenim mrežama. Možete ugasiti čak i email ako vas dekoncentriše. Spremite smartphone i isključite zvuk.

Družite se s kolegama

Provjerite ko još radi za vrijeme preznika i pozovite ih na ručak u pauzi. Osim što će vam biti lakše što je još neko u vašoj situaciji, upoznaćete kolege s kojima možda inače niste toliko bliski, a možda na ručku osmislite neki novi projekt.

Postavite prioritete

Nije sve jednako bitno, pogotovo za vrijeme praznika kada su gotovo svi odsutni. Podijelite zadatke u one koje morate obaviti i one koje bi bilo dobro obaviti.

Vježbajte

Vježbanje će vam pomoći da ostanete budni, dobro raspoloženi te da se riješite stresa.

Stimulišite se malim nagradama

Ono što vrijedi za petogodišnjake, vrijedi i za vas – obećajte sebi brojne male stimulanse tokom radnog dana – kafu, slatkiše, pauzu za društvene mreže – i nagradite se nakon svakog obavljenog zadatka.

Koncentrišite se u samoći

Uredi su u ovo doba godine ionako prazni. Zatvorite se u neku praznu prostoriju i u miru smislite rješenje nekog problema.

Naspavajte se

Naravno da ste  pod pritiskom da do tri ujutro gledate maratone filmova, ali bitno je da održavate uobičajeni režim spavanja kako ne biste poremetili bio ritam i bili pospani cijeli radni dan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *