Bosna: Oklijevali sa privatizacijom, sad prodaju u bescijenje

Dodajte komentar

Oklijevanje u procesu privatizacije u Bosni i Hercegovini prouzrokovalo je gubljenje više od 1,3 milijarde državnog kapitala u preduzećima predviđenim za privatizaciju koja će se sada prodavati znatno ispod realne vrijednosti, saopštila je Agencija za privatizaciju BiH.

Federacija BiH za narednu godinu planira prodaju državnog kapitala u 14 firmi, ukupne vrijednosti 772.744.358 konvertibilnih maraka, odnosno 395 miliona eura, prenosi portal Indikator.ba.

Riječ je o firmama Bosnalijek Sarajevo, Energopetrol Sarajevo, Energoinvest Sarajevo, Aluminij Mostar, Hidrogradnja Sarajevo, Remontni zavod Travnik. Na spisku su i Šipad Sarajevo, Željezara Zenica, KTK Visoko, Agrokomerc Velika Kladuša, Borac Travnik, Fabrika duvana Mostar, PS Vitezit Vitez i Putevi BiH Sarajevo.

Upravni odbor Agencije za privatizaciju BiH, analizirajući stanje u privrednim društvima u čijem upravljanju učestvuje država, konstatovo je da je imovina tih firmi višestruko opterećena hipotekama, a primjenjujući Zakon o izvršnom postupku, prodaje se znatno ispod realne vrijednosti, što onemogućava prodaju po privatizacijskim propisima.

Pored toga, usled primjene istog zakona, izostaju nova zapošljavanja i nove investicije. Važeći koncept upravljanja državnim kapitalom, u koji je uključeno više ministarstava, pokazao se neefikasnim, ističu u Agenciji. Ukazuju na primjere u kojima je zbog neadekvatnog pristupa nadležnih ministarstava izostala privatizacija državnog kapitala.

Upravni odbor takođe smatra da se mora osigurati određena vrsta finansijske konsolidacije privrednih društava predviđenih za privatizaciju, odnosno da se kroz njihovo ograničeno restrukturiranje moraju stvoriti adekvatni uslovi za prodaju državnog kapitala.

Oklijevanje u procesu privatizacije, koje je očigledno od 2006. godine, imalo je za posljedicu gubljenje više od 1,3 milijarde državnog kapitala u preduzećima predviđenim za privatizaciju, saopšteno je iz APF.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *