Banke u Srbiji imaju 27,5 milijarder eura

Dodajte komentar

Banke u Srbiji u oktobru su raspolagale sa ukupno 27,5 milijardi eura, odnosno 3.272 milijarde dinara i sa dovoljno sredstva za obnavljanje kreditne aktivnosti.

Prema podacima objavljenim na sajtu Narodne banke Srbije NBS u pasivi banaka najveći deo činili su devizni depoziti, koji su u oktobru vredjeli 10,23 milijarde eura, dok su kapital i rezerve iznosili oko 5,1 milijarde eura.

U pasivi banka ostale pozicije činila su 4,4 miljarde eura, obaveze prema inostranstvu 3,6 milijardi, depoziti po viđenju 2,1 milijardu eura, dinarski štedni i oročeni depoziti 1,56 milijardi eura i depoziti države 451 milion eura.

Od ukupne svote novca i kapitala kojom su raspolagale, malo više od jedne trećine odnosno 9,2 milijarde eura banke su plasirale kao kredite privredi, malo više od jedne petine ili šest milijardi evra kao kredite stanovništvu.

Iznosi koje su banke imale u depozitima kod Narodne banke Srbije bili su 4,1 milijardu eura, u kreditima koji su odobreni državi četiri miljarde eura, a na ostalim pozicijama bilo je 3,85 milijardi eura.

NBS je navela da su mjesečne promene kod pojedinih pozicija aktive banaka ukazuju na promjene u poslovnim politikama banaka (na primjer više kredita privredi ili stanovništvu), dok kod pojedinih pozicija pasive ukazuju na promjene u izvorima za finansiranje kreditnih aktivnosti.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *