Kina stala uz Rusiju – rublja jača

Dodajte komentar

Rublja je nakon najave Kine da je spremna da pruži Rusiji pomoć ako bude neophodno znatno ubrzala rast i dostigla nivo s početka decembra.

Na rast ruske valute u drugom dijelu trgovanja u ponedeljak uticao je i korektivni skok cijena nafte, period plaćanja poreza u zemlji i podrška regulatornih organa, prenosi Tas.

Rublja je sredinom trgovanja porasla prema dolaru za 3,8 rubalja i dostigla vrijednost od 54,75 rubalja za dolar. Prema euru je ojačala za 5,21 rublju do vrijednosti od 67,25 rubalja za euro.

Analitičari, međutim, ukazuju da povećanje može da bude samo kratkoročno, a da su srednjeročne perspektive rublje i dalje prilično negativne.

Nakon što je Centralna banka Rusije pooštrila kreditno-monetarnu politiku i donela niz mjera za podršku stabilnosti ruskog finansijskog sektora u uslovima nestabilnosti deviznog tržišta, učesnici finansijskog tržišta na kratko su odahnuli.

Sve preduzete akcije regulatornog organa imaju dvije strane medalje i ako su uspjele kratkoročno da suzbiju paniku, srednjoročne perspektive privrede i kursa nacionalne valute su se pogoršale, smatra stručnjak Aj ti investa Vasilij Olejnjik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *