Evo u šta će evoluirati telefoni kroz narednih 30 godina

Mobilni telefon je star tek 30 godina, a već je doživio nevjerovatnu transformaciju iz teške i ružne “cigle” u mini super kopmjuter koji nas zabavlja i planira naše aktivnosti.

Budućnost obećava, vjerovali ili ne, još intenzivniju evoluciju mobilnih telefona. Nova generacija telefona se testira i sprema za tržište i u ovim trenucima, međutim, pokušajmo da bacimo pogled 30 godina u budućnost, korak po korak kako bi vidjeli koje su sve još mogućnosti na raspolaganju.

1 do 2 godine

Prvi naredni korak u evoluciji pametnog telefona je modularni uređaj, a prvi takav projekat je Ara, koji će korisniku dozvoliti da bira kakve hardverske komponente želi u svom pametnom telefonu i koje najbolje pašu njegovim potrebama. Očekuje se njihov izlazak na tržište u navedenom periodu.

3 do 5 godina

Displeji pametnih telefona još uvijek rastu, ali postoji zlatna zona nakon koje više to neće biti potrebno, a to su 4K ekrani, koji će u navedenom periodu postati industrijski standard. Isto tako, brzina spajanja na internet će se drastično povećati, tako da ćemo u budućnosti HD film moći da skinemo sa interneta za otprilike 30 sekundi, a napredovaće i kamere, i to prema 3D formatu fotografije. Ta tehnologija se već i testira.

6 do 10 godina

Ovdje nastupa nova generacija tehnološki naprednih materijala, ponajviše grafena, koji je super tanak i super jak. Telefoni će ponovno postati, u neku ruku, preklopni zbog toga. Na tržištu već postoje savitljivi uređaji, ali u narednih deset godina vidjećemo telefone koji mijenjaju oblik kako bi se prilagodili našim trenutnim potrebama. Današnja tehnologija baterija zaostaje za performansama pametnih telefona, jer one traju iznenađujuće, i razočaravajuće, kratko. U budućnosti bismo mogli da imamo baterije koje traju i po 20 godina na jednom punjenju. Nekoliko tehnologija u tom smislu se već razvija, od gela od titanijum dioksida, koji je super efikasan u skladištenju litijumovih jona u svojoj nanostrukturi, do piezoelektriciteta, koji radi na principu pretvaranja kretanja našeg tijela u elektricitet. Tu je i tehnologija koja bi toplinu našeg tijela pretvarala u elektricitet, i posebna tetovaža kojom su naučnici iz Kalifornije uspjeli da proizvedu elektricitet iz ljudskog znoja.

10 do 15 godina

Ovdje polako već nastupa područje naučne fantastike. Telefoni bi tad već mogli da imaju tehnologiju 3D holografskog prikazivanja na displeju. S druge strane, pametni telefoni mogli bi gotovo pa iščeznuti iz naših ruku, a sve što želimo, moći ćemo da napravimo pomoću glasovnog upravljanja. Displej će postati vazdušni prostor neposredno ispred nas, a 3D projektori će biti neprimjetni i integrisani u našu odjeću ili naočare, kao i mikrofoni. Selfie fotografije bi, međutim, mogle da postanu problem u tom scenariju, na sreću, ili nesreću mnogih.

20 do 30 godina

Ovdje će nanotehnologija doći do punog izražaja, a idući korak mogla bi da budu pametna sočiva pomoću kojih bismo mogli da imamo sve podatke bukvalno pred nosom i u oku. Pametni telefoni tada će postati dio prošlosti u fizičkom smislu. Pojaviće se i operativni sistemi vještačke inteligencije, koja će biti gotovo pa ravna čovjeku i s kojima ćemo komunicirati kao s drugom osobom.

Check Also

OPEC+ razmatra smanjenje proizvodnje za čak dva miliona barela dnevno

Grupa OPEC+ razmatra najveće smanjenje proizvodnje od 2020. godine, pokušavajući da tako primiri cijene nafte …

Leave a Reply

Your email address will not be published.