Etična banka dolazi u Hrvatsku sredinom 2015. godine

Dodajte komentar

Zadruga za etično finansiranje koja okuplja 164 fizičke i pravne osobe, među kojima su i mali preduzetnici, najavila je osnivanje etične banke (ebank) sredinom sljedeće godine.

Procedura u HNB-u
“Dokumentacija je pri kraju tako da krajem ove godine, najkasnije u januaru 2015. godine predajemo papire u HNB. Radi se o standardnoj dokumentaciji HNB-a jednakoj za sve – od temeljnog kapitala do poslovne strategije i opisa poslovnih procesa”, kažu iz ZEF-a. Osim udruženja, malih preduzetnika i obrtnika, Zadruzi se pridružilo i nekoliko većih poduzeća poput Itas Prvomajske ili RIZ Odašiljača. “Proteklih mjeseci bilježimo rast zainteresovanih u skladu s našim planovima i projekcijama.

Sve veći broj ljudi prepoznaje model koji Zadruga gradi kao održiv i koristan za zajednicu i sve članove pa je i povećanje broja zadrugara u skladu planovima razvoja”, kažu u Zadruzi.

Tvrde da je kriza umrtvila pojedince i zamaglila perspektivu izlaska iz nje te svi zadrugari kroz svoje primjere žele pokazati da postoji model koji je dugoročno održiv i koji podržava pojedince te njihove ideje. Zadruga pruža savjetodavnu pomoć kroz mrežu stručnjaka koji aktivno djeluju u njoj.

“Ebanka je projekt čiji nositelj je Zadruga te je finansijski alat u službi ostvarenja i materijalizacije ideja i projekata koji su utemeljeni na društveno odgovornom poslovanju i društvenom poduzetništvu”, objašnjavaju u Zadruzi. Funkcionisanje ebanke, tumače, temelji se na korijenima bankarstva te za cilj ima razvoj realne ekonomije. Vlasnik ebanke je Zadruga i poslovala bi po principu jedan član jedan glas, što znači da su klijenti ebanke ujedno i njeni suvlasnici. Kreditna politika kao i kamate će se provoditi individualno, jer se za svakog klijenta prije nego ga se primi u banku, sprovodi poseban intervju, bilo da se radi o fizičkoj ili pravnoj osobi.

Kamatna politika
“Banka svoje poslovanje temelji na terenu što omogućava bolje poznavanje realnih problema koje muče preduzetnike te omogućava istima, da preko poslovne mreže, lakše i kvalitetnije dođu do rješenja”, tvrde u Zadruzi. Kamatna politika biće slična onoj razvojnih banaka, što znači da će se kamate biti od jedan do četiri posto te je kreditiranje usredsređeno na realnu ekonomiju dok je odmak napravljen od nenamjenskih kredita i špekulativnih ulaganja. Za fizičke osobe kreditne linije se odobravaju za stambene objekte, automobile, bijelu tehniku, zdravstvene i obrazovne potrebe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *