Austrija tuži BajernLB zbog Hipo

Republika Austrije odlučila je da tuži njemačku “Bajriše Landesbank” za 3,5 milijarde eura. Austrija tuži banku zbog obmane u okviru nametnute nacionalizacije Hipo Alpe Adria banke, rekao je ministar finansija Hans-Jerg Šeling.

Hipo je bila ćerka firma BajernLB, koja je, prema riječima ministra, sakrila potrebu za kapitalom austrijske banke 2009. godine.

Njemačka banka, prema mišljenju Austrijanaca, nije prikazala pravo stanje u banci i pravu potrebu za kapitalom, kada je dogovarano preuzimanje posrnule Hipo od strane države.

Tužba je danas podnijeta Trgovinskom sudu u Beču, ukazao je ministar dodajući da je Ministrastvo mjesecima provjeravalo altrentative.

Austrijska država tužbom pokušava, naknadno, da obezbijedi bolje uslove preuzimanja Hipo, jer je potreba za kapitalom bila, ne samo kratkoročno, već i srednjeročno, daleko veća nego što su svjesno prikazali iz BajernLB.

Austrijska tužba se oslanja na vještačenju, koje je urađeno u okviru već postojećeg spora sa BajnerLB. Naglašeno je da tužba neće ugroziti proces razgradnje banke i prodaju mreže banaka Hipo na Balkanu.

Ministar je izrazio spremnost za dogovorom sa Njemcima i rekao da se ka tome teži i pored tužbe, ali da do sada nijedna strana nije postigla prihvatljivo rješenje.

Na drugoj strani BajernLB tuži Austriju na 2,4 milijarde eura. Poreski obveznici u Austriji do sada su “platili” pet milijardi eura za spasavanje Hipo banke.

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *