Ljiljana Burzan-Nikolić: Slogan, poruka nad porukama

Dodajte komentar

piše: Ljiljana Burzan-Nikolić
Marketing i PR specijalista
ljiljaizbilja.blogspot.com

Moram da priznam da su mi slogani i naslovi zaista bili prave poslastice. Možda i pamtite neke od njih: VRELA ZIMA U BRDIMA, JOŠ SMO NA VRIJEME, PROČITAJ ŽIVOT-PROŽIVI KNJIGU, STRUČNO JE KLJUČNO, PAMET U GLAVU-PLAN NA POPRAVNI, NA EX, RECIKLAŽA NIJE GNJAVAŽA, NE OKREĆI GLAVU, IMA NEKA TRAJNA VEZA, NOVA IZ SNOVA…

Osmišljavanje slogana je proces. Podrazumijeva maksimalno upućivanje u problematiku/tematiku kako bi se ušlo u samu srž razumijevanja. Jer baš ta srž jeste budući slogan, ali još uvijek u svojoj sirovoj formi. Znate ono kad nas uče u školi kako pisati sastav, pa kažu da moramo imati uvod, razradu i zaključak. E, pa slogan vam dođe kao zaključak, odnosno njegova posljednja rečenica. Kruna cijele priče. Poruka nad porukama.

Kada pišemo slogane, najprije moramo znati za koju je namjenu. Kome je upućen. Što želimo da poručimo. Da li se radi o korporativnom sloganu koji treba da govori o kompaniji ili sloganu neke kampanje, koji govori o tom proizvodu/usluzi/aktivnosti… Ukoliko se radi o korporativnom sloganu, mora se uzeti u obzir misija i vizija kompanije, odnsno ono što je predviđeno u platformi brenda. Ukoliko se radi o sloganu kampanje onda analiziramo glavne poruke kampanje i izvlačimo slogan.

Ali, kako tu poruku nad porukama upakovati u slogan? Kako je napraviti prepoznatljivom i pamtljivom, te nametnuti je kao reprezenta brenda? Možemo se voditi sljedećim principima:

  • što kraći i jasniji to efektivniji (ipak, ako situacija to zahtijeva, bolje je da slogan ima i riječ više nego da je nejasan, ukoliko ostavlja prostora za nedoumicu, tamo gdje nedoumici nije mjesto)
  • što lakše pamtljiv, to bolji: ukoliko iskoristimo neke lokalne fraze, termine, mudrosti, stihove, krilatice, prepoznatljive riječi koje upodobimo za našu stvar, to će slogan lakše zaživjeti i infiltrirati se u misli publike
  • treba voditi računa da ne izazove neke društvene grupe kroz nevješto definisanje putem korišćenja negtivnih stereotipa
  • neka budi direktne asocijacije na brend
  • ako je dinamičan, ima ritam, rimu, to je bolji
  • neka se jasno razlikuje ok konkurentskih, u poručivanju onoga što želite da istaknete, a što je (ako je moguće) drugačije od drugih
  • neka bude istinit (svako potcjenjivanje publike/klijenata/korisnika na dug rok skupo se plaća. Valja biti iskren i isporučiti baš ono što najavljujemo, nikako manje od toga)

Završiću zaigrano. Razvijam lični brend LILAVILA i još uvijek nijesam došla do izrade slogana (mislim da će me baš ova promišljanja navesti da to čim prije i uradim) a neke prilike naletjeh na neki zabavni sajt koji iz rukava izbacuje slogane Ukucah Lila Vila i kliknuh na *Make a slogan* kad iskoči ovo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *