Evropa ne može da štampa novac kao SAD i Japan

Dodajte komentar

Predsjednik njemačke centralne banke Jens Vajdman upozorio je juče na praksu štampanja novca koja postoji u SAD i Japanu, navodeći da ona ne bi imala iste efekte u Evropi.

Dan nakon što je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi poručio da bi nove stimulacije za ekonomiju evrozone mogle biti pokrenute već početkom iduće godine, Vajdman je upozorio na to da takozvano kvantitativno labavljenje vjerovatno ne bi urodilo plodom u Evropi, prenosi Rojters.

„Ne može jednostavno da se primjeni ista formula u Evropi koja je imala uspjeha u SAD ili Japanu“, rekao je Vajdman novinarima u Frankfurtu, komentarišući ideju štampanja novca za kupovinu sredstava kao što su državne obveznice.

„U SAD postoji centralna država koja emituje obveznice koje su veoma sigurna investicija. Mi nemamo takvu centralnu državu ovdje“, rekao je Vajdman, napominjući da bi države mogle izgubiti posvećenost reformama ako budu imale pristup jeftinom zaduživanju.

Vajdmanovi komentari dolaze nakon što je njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao da su ekspanzivna monetarna i fiskalna politika uzroci ekonomskih problema, a ne rješenje za iste.

ECB je „ubrzala“ pripreme za lansiranje novih podsticajnih mjera, ali bi odluka o novim koracima trebalo da uslijedi početkom naredne godine, izjavio je Dragi. Ta izjava je, kako ocjenjuju analitičari, nagoveštaj toga da bi ECB mogla pokrenuti veliki program kupovine državnih obveznica, što je korak koji podrazumijeva upumpavanje novih novčanica u privredu zarad podsticanja privrednog rasta i inflacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *