Vatikan na računima otkrio stotine miliona eura za koje nije znao

Dodajte komentar

Australijski kardinal George Pell, zadužen za ekonomska pitanja u Vatikanu, otkrio je da su pronađene stotine miliona eura koje su bile “sačuvane” na računima brojnih odjeljenja Svete Stolice, a nisu se vidjele u njenima finansijskim izvještajima.

U članku koji je objavio  britanski časopis Catholic Herald, Pell objašnjava kako to otkriće znači da je finansijsko stanje Vatikana bolje nego što se mislilo.

“Zapravo smo ustanovili da je stanje mnogo zdravije nego što se činilo jer je nekoliko stotina miliona eura bilo deponovano na pojedinačnim računima odjeljenja i nije se vidjelo u finansijskim izvještajima”, napisao je kardinal, kao što se vidi iz dijela članka objavljenog u četvrtak.

Australijski kardinal ni na koji način ne spominje mogućnost da je riječ o zloporabi, već tumači da su vatikanska odjeljenja dugo imala “gotovo potpuno odriješene ruke” u pogledu svojih finansija i da su se ponašali po “ustaljenim obrascima” u vođenju poslovnih knjiga.

Pell je autsajder iz anglofonog dijela svijeta, kojega je papa Franjo pozvao iz Sidneya u Rim kako bi preuzeo nadzor nad vatikanskim finansijama, kojima su decenijama, često krajnje netransparentno, upravljali Italijani.

“Bilo je nemoguće da iko precizno dozna što se zapravo događa”, rekao je Pell, čelnik novouspostavljenog Sekretarijata za ekonomiju Svete Stolice, koje je nezavisno od donedavno vrlo moćnog Državnog sekretarijata, kojem je papa Franjo oduzeo veliki dio uticaja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *