Saudijska Arabija nastavlja da obara cijenu nafte

Cijena nafte na robnoj berzi u Njujorku opala je i u četvrtak zbog strahovanja o strategiji Saudijske Arabije koja obaranjem cijena želi da sačuva udio na tržištu.

Cijena barela nafte “light sweet crude” (WTI) za isporuku u januaru je u četvrtak opala za 57 centi, i stigla do 66,81 dolara na Njujorškoj robnoj berzi (NYMEX).

Cijene su krenule “oštro nadole danas (jer) izgleda da će se Saudijska Arabija upustiti u novu rundu sniženja cijena, posebno svojim azijskim kupcima koji barel za isporuku januara plaćaju oko dva dolara manje”, rekao je Džon Kildaf iz “Egen kapitala” i ukazao da je “to ogromno”.

Kompanija Saudijske Arabije za naftu i gas, “Saudi Aramko”, već je prošlog mjeseca snažno uzdrmala tržište saopštenjem o smanjenju cijene za izvoz u SAD.

Pod punim ubrzanjem pada cijena koje su izgubila skoro 40 odsto vrijednosti od sredine juna, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) nemoćna je da to zaustavi što potvrđuje da se “dobrano razvio rat cijena, i da Saudijska Arabija igra na sve” da bi i u tim uslovima sačuvala svoje mjesto, istakao je Džon Kildaf.

Lider tog uticajnog kartela proizvođača, Saudijska Arabija, mora sve više da se takmiči sa Sjedinjenim Državama čija je proizvodnja eksplodirala u posljednjih nekoliko godina, podstaknuta ceijđenjem nafte iz škriljaca. SAD nikada za 30 godina nisu bile u tom pogledu jače, a početkom novembra prešle su psihološki prag proizvodnje od devet miliona barela nafte dnevno.

Check Also

CBCG: Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Novoodobreni krediti tokom 2022. godine iznosili su skoro 1,5 milijardi eura, što je za preko …

Leave a Reply

Your email address will not be published.