Stvoreno sedam klonova vranca

Dodajte komentar

Fitosanitarna uprava donijela je rješenje o priznavanju i upisu u registar sorti i podloga klonova domaće autohtone sorte vinove loze vranac: vranac klon 1, vranac klon 2, vranac klon 3, vranac klon 4, vranac klon 5, vranac klon 6, vranac klon 7, koje je stvorila kompanija 13. jul Plantaže.

Usaglašavanjem i harmonizovanjem zakonskih normativa sa zakonodavstvom EU Ministarstvo poljoprivrede stvorilo je ambijent koji je motivisao kompaniju 13. jul Plantaže da, kao istraživački centar, radi na klonskoj selekciji i izdvajanju genetičkog materijala povoljne proizvodno-upotrebne vrijednosti, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Priznati klonovi su, kako je navedeno u saopštenju, prvi klonovi crnogorskih autohtonih sorti vinove loze i daju nove mogućnosti proizvođačima vina da unaprijede proizvodnju, a proizvođačima sadnog materijala da prošire sortiment i poboljšaju kvalitet proizvodnje, ali i mogućnost izvoza u zemlje regiona sa sličnim agroekološkim uslovima.

Ogledi sa klonovima započeli su 2004. Stručna komisija je na sjednici održanoj 27. novembra ove godine dala preporuku za priznavanje klonova, navedeno je u saopštenju.

Oplemenjivači sorte (klona) su dr Vesna Maraš i Đorđije Rajković, a, kako su naveli, očekivan je nastavak istraživačkih projekata radi priznavanja novih klonova, sorti i podloga vinove loze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *