Njemačka: Nema službenih mailova nakon 18 sati?

Dodajte komentar

Njemački sindikati traže od ministarke rada Andree Nahles uvođenje ‘anti-stress regulacije’, kojom bi se zabranila komunikacija između radnika i poslodavaca nakon 18 sati ili tokom godišnjeg odmora.

Neke njemačke kompanije, poput Volkswagen i BMW-a, već koriste slične propise, no kancelarka Angela Merkel koči zahtjeve sindikata te ih otvoreno kritikuje.
Merkel je kazala da se vlada mora koncentrirati na investiranje, proračun i smanjenje birokratije želi li osigurati njemačku ekonomsku budućnost. Ministarstvo rada tvrdi, pak, da je postojeća legislativa vrlo dobra te da u potpunosti odgovara potrebama radnika.

Njemački radnici najviše se žale na elektroničku poštu koja dolazi u njihovo slobodno vrijeme. Primanje i odgovaranje na e-mailove poslije posla nije zdravo, tvrdi psiholog Gerdamarie Schmitz.

Stres koji proživljavamo na poslu sada je postao stalan zbog pametnih telefona na koji vam stiže pošta“, kaže Schmitz.

Po sadašnjem zakonu, svaki zaposleni kod njemačkih poslodavaca ima četiri nedelje godišnjeg odmora i prosječno 35-satno radno vrijeme tokom nedelje. Međutim, napredak u tehnologiju narušava ravnotežu privatnog i poslovnog života.

“Svakog dana sjedite za računarom, rokovi su sve kraći, a od radnika se traži da zarađuju sve više iz godine u godinu. To vodi do sindroma ‘burnouta’, koji vodi u zdravstvene probleme i ruši produktivnost”, tvrdi Hanns Pauli, zdravstveni inspektor u Udruzi njemačkih sindikata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *