Centralna banka: Bitcoin na sopstveni rizik

Dodajte komentar

Pojedinci mogu posedovati bitcoin iako nije sredstvo plaćanja u Crnoj Gori, ali to rade na sopstveni rizik, saopštili su iz crnogorske Centralne banke.

“Naravno, to rade na sopstveni rizik, jer iza ove virtuelne valute ne stoji nijedna zemlja, niti ijedna centralna banka”, rekli su iz CBCG.

Iz CBCG su naveli da nije iznenađujuće da je ta valuta bila predmet velikih fluktuacija u prethodnom periodu. “U procesu evrointegracija CBCG najavljuje da će pratiti i primjenjivati rešenja koja budu prihvaćena u okviru eurozone po ovom pitanju”.

Bitcoin je nastao 2009. godine. Virtuelne valute, kao što je bitcoin, su oblik neregulisanog digitalnog novca koji ne izdaje centralna banka, pa ne garantuje njegovu vrijednost.

Virtuelne valute kupuju se za konvencionalne valute kao što su euro, funta, dolar direktno od drugih pojedinaca ili preko internet platformi, nakon čega se prebacaju na personalizovani bitkoin račun – digitalni novčanik i koriste za kupovinu određenih dobara i usluga ili se ponovo konvertuju u konvencionalne valute.

Bankomati za kupovinu i prodaju bitcoina postavljeni su nedavno u Sloveniji i Hrvatskoj, a najavljeno je i da će uskoro biti i u Srbiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *