Obavezan broj žena u upravama njemačkih kompanija

Dodajte komentar

Najveće kompanije u Njemačkoj će 30 odsto pozicija u svojim nadzornim odborima morati da popune sa ženskim kandidatima od 2016. godine, prema najnovijem zakonu koji je usvojila vladajuća njemačka koalicija.

Preduzeća koja ne pronađu odgovarajuće ženske kandidate za odbor direktora će, prema predlogu zakona, biti u obavezi da ta mjesta ostave upražnjenim, prenijela je agencija France presse.

“Sigurna sam da nijedna pozicija neće ostati upražnjena jer postoji dovoljan broj žena kvalifikovanih za ova značajna mjesta. Ovaj zakon je važan korak ka jednakosti, jer će inicirati kulturalne promjene na radnom mjestu”, izjavila je njemačka ministarka za porodična pitanja Manuela Schwesig.

Sa druge strane, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se najprije protivila ovoj reformi, izjavila je da je odluka donijeta i da Njemačka sebi ne može priuštiti da nema kvalifikovane žene.

Ovaj propis će važiti za 100 najvećih njemačkih kompanija, čijim se akcijama trguje na berzi, dok će preostalih 3.500 preduzeća morati da u narednim godinama predstave svoje ciljeve za jednakost polova.

Vlada njemačke kancelarke bi 11. decembra trebalo da usvoji ovaj zakon, nakon čega zakon ide pred parlament.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *