SAD traži 100.000 vozača dronova

Mladi Amerikanci su nekada željeli da postanu piloti ili astronauti, međutim na univerzitetima ima sve više kurseva za obučavanje vozača dronova.

Dronovi su naišli na loš glas nakon kritika protiv – terorostičkog programa Baraka Obame i fotografija letjelica u vlasništvu Amazona koje dostavljaju knjige i igračke poručiocima na kućnu adresu.

Nova federalna pravila o bespilotnim letjelicama trebalo bi da zahtijevaju “upravljače” koji posjeduju licencu, uz obavezu da mogu da lete samo po danu na određenoj visini.

Uvođenje ovih pravila sa sobom nosi i otvaranje 100.000 radnih mjesta do 2025. godine sa ekonomskim uticajem od 82 milijarde dolara, navedeno je u izvještaju Asocijacije sistema bespilotnih letjelica, koalicije od 7.000 lica i 600 korporacija.

”Države koje naprave dobro regulatorno i prostorno okruženje za industriju i tehnologiju će vjerovatno imati više poslova od država koje to nisu uradile”, navodi se u izvještaju.

Shodno tome, univerziteti su spremni da otvore “dron” programe.

“Ne volimo da ih zovemo dronovima, zovemo ih bespilotnim letećim sistemima”, navodi Marti Rodžers, direktor Centra za bespilotne letjelice na Aljasci.

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.