Slobodno vrijeme u izumiranju

Granica između profesinalnog i privatnog života polako nestaje, posebno u najrazvijenim zemljama gdje u proseku 60 odsto zaposlenih nema određeno radno vrijeme, jer su preko Interneta i telefona neprestano na raspolaganju poslodavcima i klijentimaj.

U Meksiku, Brazilu i Indiji je čak 80 odsto zaposlenih dostupno 24 sata poslodavcima i poslovnim partnerima, pokazao je svjetski godišnji tehnološki izvještaj Cisco Connected World Technology 2014, sastavljen na osnovu ankete zaposlenih u 15 najrazvijenijih zemalja svijeta.

Svaki četvrti Francuz od 18 do 50 godina starosti izjavio je da nema fiksno radno vrijeme i da poslovnu komunikaciju obavlja i u slobodno vrijeme. Zaposleni u Kini i Rusiju takođe sve manje imaju fiksno radno vreme i primorani su da rade i van radnog vremena, i to posebno generacija od 31 do 50 godina.

U izvještaju se navodi da većina stručne radne snage u razvijenim zemljama smatra da je fleksibilno radno vrijeme koje je omogućila savremena tehnologija posljedica savremene organizacije poslovnog života koja zahtijeva mobilnost i rad na razdaljini.

Više od 25 odsto zaposlenih, na čelu sa Njemcima i Francuzima, vjeruje da će poslovni saradnici preduzeća biti sve više raštrkani po svijetu i da menadžeri neće morati da budu svakodnevno fizički prisutni na poslu.

Četvrtina ispitanika u 15 zemalja svijeta pokazala je spremnost da radi na Marsu ili nekoj drugoj planeti ukoliko bi njihovo preduzeće tu otvorilo filijalu.

Jedan broj stručnjaka okupljenih povodom 40. godišnjice franuske Agencije za poboljšanje uslova rada (Anact) predvidio je da će do 2053. zaposleni raditi od kuće, iz zajedničkog poslovnog prostora koji dijeli više kompanija, iz prevoznih sredstava, iz parkova, kafea i restorana. Ukratko, svuda osim iz klasičnih kancelarija.

Check Also

Stečajna uprava Atlas banke prodaje nepokretnosti u Budvi za 3,58 miliona eura

Stečajna uprava Atlas banke objavila je javni poziv za učešće na nadmetanju za prodaju nepokretnosti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *