Karijera vam je stala? Evo 5 savjeta protiv poslovne paralize

Dodajte komentar

Ne volite svoj posao, ali ipak ne toliko da odmah date otkaz? Pričate i razmišljate o drugoj karijeri, no sve uvijek ostane samo na priči? Ako je to slučaj, onda se nalazite u zoni gdje se osjećate dovoljno komforno da možete preživjeti, no u biti ste duboko nezadovoljni svojim stanjem, nečim što bi se moglo nazvati ′paralizom karijere′ .

Uvijek postoji velik broj materijalnih zapreka preko kojih morate proći ako želite velike promjene, no one najveće su najčešće u vašoj glavi. Evo nekih savjeta koji bi vam mogli pomoći da konačno preskočite te mentalne prepreke.

1. Vi ste kompleksno ljudsko biće sa mnogo različitih, ponekad i kontradiktornih prioriteta i želja. Ne može vas se jednostavno svesti na skup stavki što poslovni vodiči i savjetnici često čine kako bi što lakše kategorizovali cijelo društvo i pojednostavili probleme. Dobro razmislite o svim bitnim komponentama prije nego što se odlučite za novu karijeru. Koliko vam je važna zarada, a koliko da se bavite onim što uistinu volite. Budite oprezni  i svjesni rizika koji preuzimate, te promislite hoće li posao biti kompatibilan sa vrijednostima koje zastupate.

2. Budite kreativni i otvorenog uma. Možda najbolja karijera za vas nije u onom sektoru kojim ste se bavili cijeli život, a niti jedno od onih zanimanja koje vam nameću mediji ne mora biti vaša budućnost. Napravite listu svih zanimanja koje vam padaju na pamet , a čine vam se zanimljivim. Uvijek ima vremena za naučiti nove vještine. Nakon toga se raspitajte se o njima kod drugih ljudi, čitajte članke, istraživanja… Život je konstantno učenje i unapređivanje. Imajte to na umu, nikad nije kasno za naučiti nove vještine.

3. Sami procijenite koje su vaše mogućnosti. Ne pitajte druge misle li da ste vi u stanju nešto napraviti, već imajte povjerenja u sebe. No, isto tako ostanite s obije noge na zemlji. Pažljivo procijenite jeste li spremni na ono što nova karijera ili radno mjesto zahtijeva od vas.

4. Djelujte, nemojte samo misliti o tome. Kognitivna fuzija je obrazac ponašanja koji psiholozi prepoznaju kod osoba koje svoja razmišljanja zamjenjuju sa onim što se uistinu događa u pravom svijetu.  Ljudi često žive u mislima, a ne u realnosti. Koliko je to god ponekad korisno, a vizualizacija budućih situacija korisni alat , toliko ne znači ništa bez djelovanja.

5. Koliko vam je vaš um najveći saveznik, toliko može i biti najgori neprijatelj. Niko vas poznaje kao što sami pozanajete sebe, no isto tako pazite da ne analizirate situcije previše i tako sami sebe preplašite i obeshrabrite. Jedna od evolucijskih odlika mozga je da vas drži u komfornoj zoni, da vas štiti. Nemojte čekati trenutak da budete 100 posto motivisani, jer tako nešto se možda neće nikad ni dogoditi, ili uzaludno pokušavati odjednom promijeniti način na koji razmišljate, jer se to neće sigurno dogoditi. Pokušajte na drugi način. Prihvatite sumnje i strahove, te s tom spoznajom krenite u akciju. Ako to prebrodite, na putu ste prema oslobađanju iz paralize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *