Italija: Veza imigranata, mafije i hotela

Dodajte komentar

Luksuzni hoteli u Italiji pretvaraju se u centre za smještaj imigranata, a uz subvencije koje dobijaju od vlade, taj “biznis”, u koji je djelimično uključena i mafija, može da donese zaradu od gotovo milion eura dnevno. Turističke rezervacije sada su manje za 50 posto.

Zato smo odlučili da pokušamo sa smještajem imigranata – objašnjava Salvatore Kasija, direktor hotela u Salemiju, na Siciliji.

Iz soba u hotelu “Vila Mokarta” u Salemiju izbačene su luksuzne garniture i televizori najmodernije tehnologije, a na njihovo mjesto došli su ležajevi predviđeni za smještaj i do osam imigranata u jednoj sobi.

Umjesto luksuzne odjeće i predmeta, koje su sa sobom donosili imućni turusti, u trasformiranim sobama može se vidjeti skromna imovina imigranata, kao što je po neki stari ranac i primjerak Biblije ili Kurana.

Za svakog imigranta italijanska vlada hotelima dnevno osigurava po 30 eura, a sa 32.335 tražilaca azila u cijeloj zemlji, ukupan profit dostiže do milion eura dnevno.

Hotel koji primi imigrante ima obevezu da im osigura hranu, džeparac od 2,5 eura dnevno, odjeću i usluge, kao što je kurs italijanskog jezika ili psihološka pomoć.

-Ovdje jedemo, po malo se bavimo sportom, opuštamo se – kaže u razgovoru za France Press 21-godišnji Ebu Čam iz Gambije, koji je poslije tri mjeseca puta u Italiju stigao u januaru.

Hotel “Vila Mokarta”, koji imigrantima osigurava satelitsku televiziju i bežični internet, samo je jedna od 32 ustanove koje su u posljednjh godinu dana pretvorene u prihvatne centre za imigrante.

To nije iznenađujuće, s obzirom da je samo u prva četiri mjeseca ove godine 25.401 imigrant podnio zahtjev za azil u Italiji, gotovo koliko tokom cijele prošle godine.

Pomoć vlade za imigrante, izaziva, međutim, bijes lokalnog stanovništva, koji traže da državna pomoć bude namijenjena prije svega Italijanima. Osim toga, humanitarna organizacija Karitas upozorava na opasnost da veći dio tih fondova prigrabi mafija, prenosi Beta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *