Evropske berze pod pritiskom pada cijena sirovina

Na evropskim su berzama u srijedu ujutro cijene akcija pale, jer nema vijesti koje bi podržale dalji rast tržišta, dok je rudarski sektor pod pritiskom zbog pada cijena sirovina.

FTSEurofirst indeksa 300 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati na gubitku 0,3 odsto, na 1.356 bodova, nakon što je juče ojačao 0,6 odsto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks oslabili su, pak, između 0,1 i 0,2 odsto.
Evropske ulagače nisu impresionirali jučerašnji novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu. Više ih zabrinjava slabljenje većine najvećih svjetskih ekonomija.

Pod najvećim su pritiskom jutros akcije u energetskom i rudarskom sektoru jer se cijene nafte ne uspijevaju odmaknuti od najnižih nivoa u četiri godine. Pod pritiskom su i cijene ostalih sirovina jer se ulagači plaše pada potražnje zbog slabosti najvećih svjetskih ekonomija.

Zbog toga su jutros i na azijskim berzama cijene akcija pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, skliznuvši na najniži nivo u tri sedmice.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks jutros oslabio 0,3 odsto, na 17.288 bodova.

Nakon što je ekonomija neočekivano uronila u recesiju, japanski premijer Shinzo Abe juče je najavio odlaganje povećanja poreza na dodatu vrijednost za 2017. godinu i raspustio donji dom parlamenta kako bi se do kraja godine održali prijevremeni izbori.

Abe želi učvrstiti svoje pozicije uoči važnih reformskih poteza, a dobije li njegova Liberalno demokratska stranka (LDP) ponovo većinu, kako se očekuje, japanska će vlada nastaviti voditi podsticajnu ekonomsku politiku, što je pozitivno za tržišta kapitala.

„No, blok vladajuće stranke vjerovatno će izgubiti nekoliko mjesta u parlamentu. Ta Abeova pobjeda vjerovatno neće podstaći nadu u velike promjene. Stoga ne očekujemo takav skok tržišta kapitala kakav je bio nakon izbora 2012. godine“, kaže Ryota Sakagami, strateg u kompaniji SMBC Nikko Securities

Check Also

Spajanje banaka planirano za 11. decembar

Spajanje Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke (CKB) planirano je za 11. decembar i do tog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *