Sedam velikih američkih kompanija isplatilo više direktorima nego za poreze

Dodajte komentar

Sedam od 30 najvećih američkih kompanija svojim je izvršnim direktorima prošle godine isplatilo ukupno više novca nego što su platili na ime saveznih korporativnih poreza, pokazala je u utorak studija, čije nalaze osporava barem jedna od navedenih kompanija.

Riječ je o Boeingu, Fordu, Chevronu, Citigroupu, Verizon Communicationsu, JPMorganu i General Motorsu.

Institut za političke studije i Centar za učinkovitu vladu, koautori studije, objavili su da su nalazi njihova istraživanja pokazali “duboke nedostatke u američkom sistemu korporativnih poreza”.

Studija, objavljena u vrijeme rasprava u Washingtonu oko reforme oporezivanja kompanija, pokazala je da je tih sedam kompanija u 2013. izvijestilo o dobiti prije oporezivanja u SAD-u u ukupnom iznosu većem od 74 milijardi dolara, no konačno su primili povraćaj poreza od američkih poreznih vlasti u ukupnom iznosu od 1,9 milijardi dolara, zahvaljujući poreznim olakšicama i rupama u poreskim propisima.

Izvršni direktori u tim kompanijama u prosjeku su primali po 17,3 miliona dolara plate, navodi se u studiju koju su izradila ta dva instituta u Washingtonu.

Na novinarsko pitanje da komentarišu studiju, Verizon je objavio da je u 2013. uplatio 422 miliona dolara poreza na dobit. “U ukupnom iznosu ne iznosimo podjelu između federalnih vlasti i države, no potvrđujem vam da je federalni udio daleko veći od iznosa koje smo isplatili izvršnim direktorima”, stoji u elektronskoj poruci portparola kompanije.

Poput ostalih kompanija, iz Citigroupa su takođe odgovorili kako u potpunosti poštuju poreske zakone. “U 2013. Citi je platio više od tri milijarde dolara poreza na plate i više od 95 miliona dolara na ime drugih poreza u SAD-u, uključući one na privatno vlasništvo i na nekretnine”, kazao jeportparol kompanije.

Proizvođači automobila Ford i GM objavili su da su njihove postojeće porezne obveze u SAD-u umanjene za porezne gubitke koji su proizišli iz golemih gubitaka koje su pretrpjeli prije nekoliko godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *