Šok na berzi posle objave recesije

Dodajte komentar

Osnovni pokazatelji Tokijske berze oštrim padom su reagovali na podatak o smanjenju BDP-a Japana u trećem tromjesečju od 1,6 odsto na godišnjem nivou.

Glavni indeks Nikei, koji odražava kretanje akcija 225 vodećih kompanija zemlje, tokom dana pao je 2,96 odsto, na 16.973,80 poena. Širi indeks TOPIX, koji pokazuje kurs svih kompanija u elitnoj prvoj sekciji berze, izgubio je 2,45 odsto i pao je na 1.366,13 poena, prenijela je agencija Tas.

Vlada Japana je objavila da je BDP zemlje u periodu juli-septembar pao 1,6 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Privreda zemlje je faktički ušla u fazu recesije, jer je u drugom tromjesečju BDP takodje pao (7,3 odsto) usljed pada aktivnosti kupaca, nakon povećanja poreza na promet sa pet na osam odsto.

“To je bilo neprijatno iznenađenje. Iako je većina igrača na tržištu znala da podaci o BDP nisu baš dobri, niko nije očekivao pad. S druge strane, sasvim je prirodno da tržište uzme predah nakon što je u posljednjih mjesec dana Nikei ostvario rast od 20 odsto, ili 2.958 poena”, objasnio je analitičar SMBC Niko sekjuritiz Hiroiti Niši.

Jedna od malobrojnih kompanija čije akcije su ostvarile rast na berzi je proizvođač sintetičkih vlakana Tori indastriz (Toray Industries). Njene kotacije su porasle 3,9 odsto, nakon što je list Nikei šimbun objavio informaciju da će Tori indastriz pobijediti na tenderu za proizvodnju sintetičkih vlakana za Boing, vrijedan jedan bilion jena (oko 8,6 milijardi dolara).

Kurs jena prema dolaru je ostvario snažan rast. Na zatvaranju trgovanja za jedan dolar je davano 115,6 jena, u odnosu na 116,8 jena na otvaranju jutarnje sesije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *