Protokol između poslovnih banaka i javnih izvršitelja ubrzaće deblokade računa

Dodajte komentar

Udruženje banaka i Komora javnih izvršitelja ove sedmice potpisaće protokol o saradnji kojim će se unaprijediti komunikacija između poslovnih banaka i javnih izvršitelja i ubrzati postupak deblokade svih računa izvršnog dužnika nakon sprovedenog izvršenja, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Dogovor o potpisivanju protokola postignut je u petak, na sastanku predstavnika Ministarstva pravde sa predstavnicima Centralne banke Crne Gore, Udruženja banaka, poslovnih banaka i predstavnicima javnih izvršitelja povodom problema u naplati novčanog potraživanja sa računa fizička lica. Da problemi postoje, pokazao je nadzor javne izvršiteljske službe.

– U skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o javnim izvršiteljima, Ministarstvo pravde je izvršilo nadzor nad zakonitošću rada javnih izvršitelja koji su sa radom počeli 7. aprila. Nakon izvršenog nadzora može se konstatovati da javni izvršitelji o predlogu za izvršenje odlučuju u skladu sa Zakonom. Međutim, prilikom nadzora, kod pojedinih javnih izvršitelja utvrđeni su određeni nedostaci administrativno-tehničke prirode. Iako navedeni nedostaci ne utiču na prava i obaveze stranaka u izvršnom postupku, Ministarstvo pravde je naložilo mjere za njihovo otklanjanje i odredilo rok za postupanje po tim mjerama, navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

Iz ovog resora podsjećaju da je Ministarstvo pravde sačinilo Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju i obezbjeđenju koji je dostavljen Skupštini Crne Gore na usvajanje.

Izvršiteljska djelatnost u Crnoj Gori započeta je 7. aprila 2014. godine. U skladu sa Zakonom o javnim izvršiteljima i Pravilnikom o broju mjesta i službenim sjedištima javnih izvršitelja do sada je imenovan 21 javni izvršitelj od ukupno 32 koliko je predviđeno Pravilnikom. Za slobodna radna mjesta raspisan je oglas, na koji se prijavilo ukupno 14 kandidata, pa se uskoro očekuje imenovanje novih javnih izvršitelja, navedeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *