Garancija kao prevara, ne kao zaštita

Dodajte komentar

Umjesto da služi kao jemstvo potrošačima pri kupovini, garancija je često oblik prevareproizvođača kako bi podstakli kupovinu novih aparata. Žalbe kupaca ukazuju na pojavu da se proizvodi kvare odmah nakon isteka roka garancije.

Kako bi podstakli kupovinu novih aparata, proizvođači se služe raznim malverazacijama. Jedna od njih su i garancije. Iako garancija predstavlja oblik zaštite potrošača pri kupovini nekog proizvoda, u praksi često nije tako. Jer, mnogi od nas su doživjeli da se neki kućni aparat, ako ne i više njih, pokvari samo mjesec nakon isticanja garancije.

To je potvrđeno i Vikend novinama iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), iz kojeg kažu da bilježe sve više žalbi potrošača na račun garancije.

“Često se dešava da se potrošači žale da im se proizvod pokvari odmah nakon isteka garancije”, kazala je PR koordinatorica CEZAP-a Željka Rajković.

Prema njenim riječima, brza kvarljivost robe nakon isteka garancije je posljedica lošeg kvaliteta.

“Mišljenja smo da je roba, pogotovo tehnička, na našem tržištu lošeg kvaliteta i da se nerijetko rok iz garancije poklapa sa rokom trajanja proizvoda”, istakla je Rajković.

Kako bi podstakli kupovinu novih proizvoda, proizvođači na tržište sve više plasiraju aparate sa takozvanom “planiranom dotrajalošću”. Građani kada dođe do kvara na nekom proizvodu odmah nakon isteka garancije, misle da je to slučajnost. Međutim, rijetko koji potrošač pretpostavlja i zna da to može biti i jeste namjera proizvođača da naprave proizvode koji imaju takozvanu “planiranu dotrajalost” Jer, sudeći po tome da je ova pojava sve učestalija, ispostavlja se da se mnogi uređaji zaista prave s namjerom da se što brže pokvare.

“Ako je suditi po žalbama potrošača, stiče se takav utisak”, smatra Rajković.

Ova pojava nije prisutna samo na našem tržištu, već i širom Evrope. Tako su u Francuskoj preduzeli konkretnije mjere kako bi svoje potrošače osigurali od ovih prevara proizvođača. Naime, donijet je novi propis, koji je pridodat Zakonu o zaštiti potrošača, kojim se kupci štite od ovakvih trikova proizvođača. U Francuskoj za ovakve prevare odgovorna osoba može biti kažnjena i do dvije godine zatvora i sa 300.000 eura novčane kazne.

Međutim, kod nas to nije slučaj. Iz CEZAP-a kažu da ne znaju da li se nešto slično planira i pitanje je kada će ovakakv propis ugledati svijetlo dana s obzirom da je novi Zakon o zaštiti potrošača stupio na snagu u julu ove godine.

“Nijesmo upoznati sa tim da li se planiraju kod nas slična zakonska određenja, ali nije ni za očekivati u skorije vrijeme s obzirom na to da je novi Zakon o zaštiti potrošača nedavno počeo da se primjenjuje”, rekla je Rajković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *