Obama: Izolacija Rusije neizbježna; Putin: Dobri izgledi za okončanje ukrajinske krize

Dodajte komentar

Čelnici skupine G20 dogovorili su se u nedjelju u Brisbaneu da će osnažiti globalni rast, preduzeti napore u borbi protiv klimatskih promjena i akciju protiv onih koji izbjegavaju plaćanje poreza, ali je skupom ipak dominiralo pitanje sigurnosti i ukrajinska kriza zbog koje su odnosi između Zapada i Rusije na najnižem nivou od Hladnog rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je napustio summit G20 nakon što je američki predsjednik Barack Obama optužio Rusiju za invaziju na Ukrajinu, a britanski premijer David Cameron upozorio na mogući “zamrznuti sukob” u Evropi.

Nekoliko zapadnih zemalja upozorilo je Rusiju da će joj nametnuti dodatne sankcije ako ne povuče svoje vojnike i oružje iz Ukrajine.

“Mislim da predsjednik Putin vidi da je na raskrsnici”, rekao je Cameron. “Ako nastavi destabilizovati Ukrajinu biće daljih sankcija, daljih mjera.”

“Sankcije imaju svoju cijenu, ali bi daleko više koštalo dopuštanje stvaranja i održavanja zamrznutog sukoba na evropskom kontinentu”, istaknuo je.

Obama je rekao da je izolacija Rusije neizbježna.

“Mi bi radije imali Rusiju koje je potpuno integrisana u globalnu ekonomiju”, rekao je Obama na konferenciji.

“Međutim, mi smo isto tako vrlo čvrsti glede potrebe poštivanja osnovnih međunarodnih načela… ne zauzimate druge zemlje niti ne finansirate i ne podržavate one koje cijepaju zemlju…“, kazao je.

Prije nego što je otišao sa summita Putin je rekao da je moguće riješiti ukrajinsku krizu, ali nije ulazio u detalje.

“Po mom mišljenju, danas postoje dobri izgledi za rješavanje situacije (u Ukrajini) bez obzira na to koliko to možda čudno zvuči”, rekao je Putin novinarima prije nego što je otputovao iz Brisbanea ne čekajući formalno okončanje skupa.

Ruski čelnik je propustio radni ručak kako bi ranije otišao iz Australije opravdavajući se dugim letom kući i potrebnom za snom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *