Sat “Henry Graves” opet postao najskuplji na svijetu!

Dodajte komentar

Puno ime najskupljeg džepnog sata na svijetu je “Supercomplication Henry Graves” – ovo je jedan “Sveti gral” među satovima. Ovaj sat je opet postao najskuplji sat na svijetu…

A ime je dobio po njujorškom bankaru koji je 1925. godine naručio njegovu izradu.

Prije neki dan je prodat je na “Sotbi” aukciji u Ženevi i to za nevjerovatnu cifru 26 miliona eura!

Samom ovom aukcijskom prodajom postao je najskuplji sat na svijetu. Jedinstveno kod ovog sata je i to – osim što pokazuje tačno vrijeme, džepni sat “Henri Grejvs” pruža dodatne informacije.

Švajcarski proizvođači koji stoje iza renomiranog brenda “Patek Filip” potrošili su tri godine na istraživanje i još pet na proces izrade, kako bi kao konačan proizvod dobili složeni mehanizam sa čak 24 funkcije.

Pored tačnog vremena, zlatni sat višemilionske vrijednosti pokazuje i datum, lunarni kalendar i vrijeme izlaska i zalaska sunca u Njujorku.

Godinama je bio u vlasništvu šeika Sauda Bin Mohamed Blin Ali-Tanija, koji ga je 1999. platio 11 miliona dolara i kasnije poklonio aukcijskoj kući “Sotheby” kako bi pokrio dugove.

Ovoga puta, “Supercomplication Henri Grejvs” je prodat po još većoj cijeni, što ga čini najskupljim satom u istoriji. Aukcija je trajala 15 minuta, a kupac nije želio da otkrije svoj identitet.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *