Četvrtina autoputa koštaće milijardu eura

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju sjutra će, najvjerovatnije, usvojiti Predlog zakona o autoputu. Zakon, kojim se planira izgradnja prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa za 809,6 miliona, prema informacijama „Dana”, dobiće podršku većine u odboru jer će ga glasati poslanici DPS-a, SDP-a i BS-a. Zvaničnu potvrdu od poslanika DPS-a i SDP-a juče nijesmo dobili, već jedino od Almera Kalača (BS).

Podržaću Predlog zakona o autoputu i na Odboru za ekonomiju i na plenumu. Treba nam kvalitetan put koji će povezati sjever sa centralnim regionom. Jer ovako padne snijeg i prekida se veza sa sjeverom – kazao je Kalač „Danu” i dodao da će domaća operativa biti uključena u izgradnju.

Na pitanje da li je taj projekat ekonomski opravdan, Kalač je kazao da će se zbog kredita za autoput javni dug sigurno povećati, ali da će ga dugoročno gledano smanjiti

Poslanici opozicije jesu za autoput, ali su protiv predloženog zakona, odnosno cijene i uslova koji su omogućeni kineskim i domaćim graditeljima. Predlogom zakona graditelji su oslobođeni plaćanja PDV-a i doprinosa za radnike koji nijesu državljani Crne Gore. Goran Tuponja (Pozitivna) je naveo da jesu za autoput, ali nijesu za zaduživanje od 809,6 miliona.

Predlogom zakona smo dovedeni pred svršen čin i na samom kraju smo saznali da su investitorima omogućene povoljnosti u vidu oslobađanja od poreza na dodatu vrijednost i profit, te da su im smanjene akcize. Sa svim tim povoljnostima četvrtina autoputa Bar-Boljare će nas koštati preko milijardu eura rekao je Tuponja i dodao da još nijesu zauzeli konačan stav o predlogu zakona.

Milutin Đukanović (DF) je kazao da Demokratski front još nije zauzeo konačan stav, ali da lično zakon kao zakon ne podržava.

U pitanju je zakon koji je osnov za veliku korupciju. Nijesu rađene studije, nema glavnog projekta. Ranije su govorili o cijeni gradnje od 600 miliona, a sada je preko 800 miliona. To je sporno, jer je u međuvremenu pala cijena materijala za 30 odsto rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sporna je i arbitraža u Kini, tako da zakon ne mogu podržati.

Autoput nam treba, ali pod uslovom da ga gradi neka druga vlada poručio je Đukanović.

Predlog zakona o autoputu predat je u Skupštinu prošle sedmice, a o njemu će plenum raspravljati 25. novembra.

SNP krije stav

Za razliku od ostalih opozicionih partija, od SNP-a nijesmo mogli dobiti stav o Predlogu zakona o autoputu.

Na 79. sjednici Odbora za ekonomiju, koja je zakazana za petak, biće prilike da se čuje stav SNP-a o autoputu, kao i na sjednici parlamenta 25. novembra kazali su „Danu” iz SNP-a.

Prema nezvaničnim saznanjima „Dana”, SNP će biti protiv Predloga zakona o autoputu. Glas SNP-a, koji se nedavno priklonio vladajućoj većini prilikom izbora vrhovnog državnog tužioca, neće biti od uticaja, jer vladajuća koalicija ima većinu u odboru i plenumu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *