Lutrija u plusu jer su plate prepolovili

Dodajte komentar

Izdaci Lutrije Crne Gore za zarade i naknade zaposlenima za devet mjeseci ove godine gotovo su prepolovljeni. Prema podacima sa sajta Komisije za hartije od vrijednosti sa prošlogodišnjih 1,1 milion smanjeni su na 674 hiljade eura. Zahvaljujući ovoj uštedi Lutrija je od januara do kraja septembra ove godine ostvarila neto dobit od 94 hiljade eura.

To je za sedam hiljada eura više nego u istom periodu prošle godine. Ukupan poslovni prihod bio je 2,7 miliona i bio je za 100 hiljada manji nego lani. Poslovni rashodi smanjeni su za 130 hiljada na 2,6 miliona eura. Porasli su troškovi amortizacije i rezervisanja za 350 hiljada i materijala za 20 hiljada.

Zadržana dobit kompanije sada iznosi 94 hiljade jer je Skupština akcionara u junu donijela odluku da raspodijeli raniju dobit od 2,8 miliona eura.

Dobit iz 2013. od 201 hiljadu je podijeljena tako što su akcionari kao dividendu dobili 100 hiljada ili 3,5 centi po akciji. Ostali dio je investiran u kompaniju za razvoj igara na sreću i televiziju 777 koja posluje u okviru kompanije.

Dobit iz ranijih godina od 2,6 miliona je raspoređena tako što je 1,7 miliona raspoređeno u “rezervu za fondove za isplatu dobitaka, rezervu za investicije za unapređenje kvaliteta i uslova rada zaposlenih u Lutriji, reinvestiranje u djelatnost igara na sreću, razvoj Televizije 777, rezervu za potencijalne gubitke društva i rezervu za opšte gubitke”.

Iz izvještaja se ne može vidjeti kako je “investirano u unapređenje kvaliteta i uslova rada zaposlenih” kada je budžet za plate prepolovljen za devet mjeseci.

Preostalih 930 hiljada eura iz zadržane dobiti reinvestiran je u igre na sreću loto. U loto 7/42 uloženo je 480 hiljada, u 7/36 i 7/33 po 100 hiljada a u 7/39 reinvestirano je 250 hiljada eura.

Prema podacima sa Montenegroberze zvanično većinski vlasnik Lutrije je biznismen Sava Grbović koji na svoje ime ima 42,7 odsto akcija, dok samo njegova firma “Flesh & AS” ima 51 odsto akcija.

Gazdovanje Lutrijom pripisuje se biznismenu Branislavu Mićunoviću, čija je ćerka Andrea Mićunović donedavno bila izvršna direktorica Lutrije.

2,7 MILIONA EURA JE UKUPAN POSLOVNI PRIHOD OD JANUARA DO KRAJA SEPTEMBRA OVE GODINE, ZA 100 HILJADA MANJI NEGO LANI. NETO DOBIT LUTRIJE JE 94 HILJADE EURA. TO JE ZA SEDAM HILJADA EURA VIŠE NEGO U ISTOM PERIODU PROŠLE GODINE.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *