Kineska groznica od 8 milijardi dolara

Onlajn gigant Alibaba je pokazao svu svoju moć tokom najvećeg potrošačkog dana u Kini – za samo 20 minuta probio je granicu od milijardu dolara prometa. U narednih 20 sati zabilježeno je više stotina miliona transakcija, ukupno vrijednih vrtoglavih osam milijardi.

“Dan samaca”, kineska verzija američkog “sajber ponedeljka”, donijela je očekivanu navalu na onlajn radnje, pa je Alibaba već u prvom satu probio granicu od dvije milijarde dolara, da bi prošlogodišnji rekord od šest milijardi dolara bio oboren predveče.

U istom trenutku je za više nego dvostruko oboren rekord američkih onlajn rasprodaja, a do kraja dana bi ukupni obrt mogao da bude i tri puta veći.

Granica od osam milijardi probijena je u 20. satu praznika, koji je zasnovan kao odgovor “Danu zaljubljenih” sa skromnom idejom da samci proslave svoj dan i časte se nekim poklonom, a koji se pretvorio u najveći dan onlajn prodaje na svijetu.

Kompanija Alibaba je pripremila velike popuste za svoje mušterije, a njen vlasnik Džek Ma očekuje da će za 24 sata skladišta primiti porudžbine za nevjerovatnih 200 miliona paketa, što je za 80 miliona više nego prošle godine.

Ljudi na popustima kupuju najrazličitije stvari, od sušene brusnice, preko pametnih telefona, do kjućnih aparata, a kineski IT proizvođač Šaomi je objavio da je za 12 sati prodao 72.000 telefona, vrijednih ukupno 163 miliona dolara.

Alibaba kapitalizuje ovaj praznik od 2009. godine, kada je počeo da nudi velike popuste i ostvaruje milionske promete.

Prošle godine je najskuplji artikal bio 13-karatni dijamant vrijedan 4 miliona dolara, a ove godine se specijalni popusti nude i mušterijama van Kine.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *