Šta je bitno da znate kada poslujete sa Sjevernom Evropom?

Ključ uspjeha u poslovnim međunarodnim odnosima je razumijevanje važne uloge kulture i interkulturalnih razlika u svijetu biznisa. Bilo kojom sferom da se bavite, poznavanje i poštovanje običaja zemalja sa kojima sarađujete, imaće direktan uticaj na vašu profitabilnost, izgradnju međunarodne nadležnosti i sticanje konkurentske prednosti.

S obzirom na to da je nacionalnih specifičnosti mnogo i da je teško biti svjestan svake od njih, ključni faktori kada je riječ o kulturalnim razlikama su: poznavanje jezika i potreba potrošača, a ne treba umanjiti ni uticaj govora tijela. 

Međutim kada su u pitanju pojedini djelovi Evrope,  postoje i regionalne razlike. Ukoliko poslujete sa predstavnicima zemalja Sjeverne Evrope, ovo su neke od sličnosti, odnosno razlika među njima.

Po čemu su slične:

1. Sjevernu Evopu čine Danska, Finska, Irska, Island, Švedska i Velika Britanija, i ono što ih povezuje jeste visok nivo upotrebe engleskog jezika. U poslovnoj komunikaciji, upotreba živahnih gestova, dodirivanje ili izražavanje emocija, najčešće nisu dobrodošli. Činjenice i tehnički detalji se cijene. Tačnost je znak pouzdanosti i stizanje na vrijeme se uvjek očekuje.

2. Usvajanje i upotreba internet tehnologija u sjevernoevropskim državama je na jednom od najviših nivoa u Evropi. Facebook je najzastupljenija društvena mreža, ali se uglavnom koristi u privatne svrhe.

3. Studentski plasmani se smatraju važnima, i popularni su oni koji potiču iz organizacija, jednako kao i sa samih univerziteta.

Po čemu se razlikuju:

1. Uticaj geografske rasprostranjenosti. Zbog blizine Velike Britanije i Irske Islandu, na Islandu se engleski jako dobro govori. Sa druge strane, u skandinavskim zemljama takođe je zastupljen visok nivo poznavanja engleskog, mada prednost ima švedski kao primarni, odnosno sekundarni jezik.

2. Broj stanovnika u svim ovim zemljama je poprilično mali – ispod 10 miliona unutar zemlje, međutim, izuzetak je Velika Britanija. U ovoj ostrvskoj državi živi više od 65 miliona stanovnika. Što se tiče valute, samo dvije zemlje – Irska i Finska su uvele euro, sve ostale su zadržale nacionalnu valutu.

3. Postoje razlike u formalnosti sastanaka i poštovanju hijerarhije. Šveđani su, na primjer, neformalni i naglašavaju otvoren, demokratski dijalog u fazama pregovora, dok je uvažavanje ustaljenog formalnog protokola od ključnog značaja za izgradnju i održavanje poslovnih odnosa u Velikoj Britaniji.

4. Stil komunikacije. U skandinavskim zemljama, stil komunikacije je često otvoren, direkatan i precizan, dok Britanci i Irci vode računa da ne uvrijede svoje poslovne partnere. Iz tog razloga, u Velikoj Britaniji i Irskoj, poslovna komunikacija može biti teška za ’čitanje’, a izvori neslaganja nisu uvjek očigledni.

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *