Povezuju se šangajska i hongkonška berza

Dodajte komentar

Šangajska i hongkonška berza biće povezane 17. novembra i očekuje se da će trgovanje između te dvije berze biti vredno više milijardi dolara dnevno.

Povezivanje berzi smatra se ključnim korakom ka većoj finansijskoj liberalizaciji kineske ekonomije, navodi se u saopštenju honkonške Komisije za hartije od vrijednosti (SFC)i Kineske regulatorne komisije za hartije od vrijednosti (CSRC), prenosi agencija Frans pres.

Vijesti su dovele do skoka akcija na obe berze, pa je honkonški indeks porastao 0,83 odsto, a šangajski 2,3 odsto.

Zvaničnici Hongkonga zahvalili su Pekingu na “zelenom svijetlu” za projekat, koji će omogućiti međunarodnim investitorima da trguju odabranim akcijama na šangajskoj, inače strogo regulisanoj, berzi, kao i investitorima iz cele Kine da kupuju dionice u Hongkongu.

Procjenjuje se da će dnevno prekogranično trgovanje biti vredno oko 3,8 milijardi dolara.

Povezivanje berzi prvobitno je planirano za prošli mjesec, ali je neočekivano otkazano, nakon što su Azijska industrija hartija od vrijednosti i Asocijacija finansijskih tržišta, koje predstavljaju neke od najvećih svjetskih banaka i drugih finansijskih institucija, uputili pismo vlastima Hongkonga zatraživši odlaganje plana zbog nezivjesnosti oko pravila trgovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *