Plaćanje karticom je isplativije nego kešom

Dodajte komentar

Podizanje novca na bankomatima van zemlje stvara dodatne troškove, zbog čega po povratku, nakon provjere stanja na računu može uslijediti neprijatno iznenađenje. Još je skuplje ukoliko se ta usluga vrši na šalteru.

Velike provizije moguće je izbjeći pristupanjem bankomatima u mreži unutar koje je banka koja je izdala karticu. Klijenti banaka koje posluju u Crnoj Gori imaju povoljnosti na bankomatima pripadajuće grupe, pa se na nekima keš može podići i bez provizije ili po onoj čija je stopa niža u odnosu na druge, pišu Dnevne novine.

Zbog toga je prije odlaska na put poželjno raspitati se u poslovnici ili preko call centra da li u određenoj zemlji postoji partnerska banka.

Treba provjeriti i da li je neophodno izvršiti dodatnu aktivaciju za plaćanja u inostranstvu. Ovo važi i za ograničenja, budući da se dnevni limiti i dozvoljeni minusi često razlikuju od onih koji važe u zemlji.

Preporučuje se i čuvanje svih potvrda sa bankomata i terminala, jer samo na taj način banka može locirati problem ukoliko ga klijent po povratku primijeti.

PLAĆANJE I KONVERZIJA VALUTA

Plaćanje na POS terminalima u najvećem broju slučajeva je besplatno. Potrebno je obratiti pažnju da li prodajno mjesto ima istaknutu oznaku određenog tipa kartice.

Provizije kod nekih banaka mogu postojati u zavisnosti od kartice koju klijent koristi, posebno ako je riječ o “gold”

ili “revolving” karticama.

Budući da se novac podiže u zvaničnoj valuti zemlje, banke prilikom podizanja keša sa bankomata obračunavaju određeni procenat provizije.

Važno je znati da su provizije na bankomatima uvijek niže od onih u mj enj ačnicama, naročito na prometnim lokacijama, poput aerodroma, željezničkih i autobuskih stanica, ili šoping centara.

Iako propisi nijedne od zemalja regiona ne dozvoljavaju trgovinu u eurima, nijesu rijetke situacije da trgovac sam ponudi da promijeni novac. Ovakve ponude ne treba prihvatati, kako zbog vrijednosti koju trgovac obračunava, tako i zbog činjenice da je takva radnja ilegalna.

POVOLJNOSTI UNUTAR MREŽE

Kod plaćanja karticama Erste banke na POS terminalima na prodajnim mjestima u zemlji i inostranstvu nema provizije. To važi i za debitne i za kreditne kartice.

“Erste banka izdaje platne kartice MasterCard koje su prihvaćene na više od 20 miliona prodajnih mjesta i državama širom svijeta. Kada klijenti podižu gotovinu s tekućeg računa debitnom karticom na bankomatu Erste banke u Crnoj Gori ili članica Erste grupe i Sparkasse u još 10 zemalja Evrope, ne plaćaju nikakvu proviziju’; rekao je DN direktor Sektora za upravljanje distributivnim kanalima u Erste banci Bojan Burić.

On je napomenuo da ako klijenti ovom karticom podižu gotovinu na bankomatu van mreže Erste, provizija iznosi 1,5 odsto, odnosno minimalno dva eura.

Za podizanje gotovine sa kreditne kartice, kada klijent ide u minus, provizija na povučeni iznos je tri odsto dodao je Burić.

Provizije prilikom plaćanja roba i usluga na POS terminalima u zemlji i inostranstvu korisnicima svojih kartica ne zaračunava ni Societe Generale banka Montenegro.

“Naknada za podizanje gotovine sa bankomata drugih banaka van Crne Gore j e na istom nivou kao i kod drugih banaka, tri odsto, odnosno minimalno pet eura po transakciji. Ova vrsta naknade se naplaćuje i kad se podiže novac u valuti koja nije euro pojasnila je DN Tamara Heber iz odjela za oglašavanje i komunikacije u Societe Generale banci.

U Hypo Alpe Adria banci navode da je za podizanje novca na bankomatima u zemljama eurozone provizija za debitne kartice 2,5 odsto.

“Za kreditne kartice provizija je tri odsto, odnosno minimum tri eura kazala je za DN portparolka HAAB Željka Radulović.

KREDITNE ILI DEBITNE KARTICE

Kriterijum za odabir kartice koja će se koristiti na putovanju trebalo bi da budu što niže naknade. U većini banaka povoljnije tarife za podizanje keša na bankomatu su kod debitnih kartica, jer se kod kreditnih na te usluge obračunava kamate.

Plaćanje karticama u odnosu na gotovinu ne samo da je povoljnije, nego je u nekim slučajevima i jedino moguće. U razvijenim zemljama insistira se na sve manjoj upotrebi keša, zbog čega postoje prodavnice koje ga uopšte ne prihvataju.

Ne treba ni da iznenadi to što se na aerodromima ili stanicama usluge poput odlaganja prtljaga, dobijanje jednokratne internet šifre i slične usluge plaćaju isključivo karticom.

Čak i ako se na put u zemlje u kojima je u upotrebi euro polazi sa dovoljnom količinom keša, na računu povezanim sa karticom poželjno je imati barem nekoliko desetina eura, jer je velika vjerovatnoća da će njeno korišćenje biti neophodno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *