Blumberg: Junker mora da ode

Uredništvo uticajnog finansijskog medijskog servisa Blumberg zatražilo je u današnjem uvodniku da predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker podnese ostavku.

Zahtjev je uslijedio nakon što je prošle nedelje objavljen veliki broj dokumenata koji pokazuju kako su velike međunarodne korporacije uz pomoć luksemburških vlasti godinama uspijevale da izbjegnu plaćanje poreza, u vrijeme dok je Junker bio premijer te zemlje.

“Junker je tako reći obogatio svoju zemlju izvlačeći novac iz džepova drugih država, uključujući članice Evropske unije kojoj bi sada trebalo da služi”, poručili su urednici, ukazujući da je Junkerov položaj na čelu EK postao neodrživ iz moralnih razloga.

Poslaničke grupe socijaldemokrata i liberala u Evropskom parlamentu su prošle nedelje pokrenule inicijative da Junker izađe pred poslanike i objasni svoju ulogu u masovnom izbjegavanju poreza preko fiktivnih firmi registrovanih u Luksemburgu, ali su stranke desnog centra, najjača grupa u EP, to blokirale.

Junker se od izbijanja skandala nije pojavljivao u javnosti, ali je preko svog parola poručio da mu je savjest mirna i da slična praksa postoji u mnogim drugim zemljama, a da će nadležna tela EK ispitati da li su evropski zakoni prekršeni.

Urednici Blumberga, međutim, smatraju da Junker mora da ode i ako se ispostavi da je sve bilo po zakonu. “S obzirom da je Junker na čelu tijela nadležnog za istragu, javnost neće povjerovati u rezultat ako on bude oslobađajući”, kažu oni.

Skandal je uzdrmao Junkera već u prvoj nedelji njegovog petogodišnjeg mandata, a mnogi ukazuju da on sigurno ne bi bio izabran za predsjednika Komisije da su dokumenta iz Luksemburga procurila samo nekoliko dana ranije.

Iako Junker još uživa podršku većine članova Evropskog savjeta i Parlamenta, današnji neuobičajeno oštar zahtjev kolegijuma uticajne agencije dodatno podriva njegov položaj.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *