Ovo su najmoćniji ljudi na svijetu

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, drugu godinu zaredom, potukao američkog kolegu Baracka Obamu na rang-listi najmoćnijih svjetskih lidera koju je objavio američki poslovni magazin Forbes.

Putin je ostao u samom vrhu najmoćnijih u godini u kojoj je Rusija pripojila Krim svojoj teritoriji, raspirila sukob u Ukrajini i sa Kinom zaključila sporazum o gasovodu vrijedan više milijardi dolara, koji Forbes naziva najvećim konstrukcionim projektom u svijetu, prenosi AFP.

S druge strane, Obama već treći put od početka svog predsjedničkog mandata ne uspijeva da osvoji epitet najmoćnijeg lidera, dvaput je izgubio od Putina, a jednom od kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

“Dakle, ko je moćniji: svemogući šef korodirajuće, ali još živahne sile, ili čelnik vezanih ruku najdominantnije zemlje u svijetu”, pita američki magazin.

Na listi od ukupno 72 kandidata, na prvih pet pozicija našli su se isti oni koji su ih i prošle godine osvojili. Treće mjesto pripalo je Xi Jinpingu, četvrtoplasirani je papa Francisco, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel na petom mjestu.

Među 12 novopridošlih na listi moćnih u svetu su indijski premijer Narendra Modi, koji je rangiran kao 15, najbogatiji Kinez Jack Ma, koji se našao na 30. poziciji, ali i Abu Bakr al-Baghdadi, samoproglašeni kalif ekstremističke Islamska država, kome je pripala 54. pozicija.

Dok 26 kandidata potiče iz SAD, region Azija-Pacifik je veoma zastupljen sa 19 kandidata, uključujući šest iz Kine. Ovogodišnja lista obuhvata 17 šefova država, koji vode zemlje čiji BDP zbirno iznosi 48 biliona dolara, i 39 generalnih direktora i predsjednika koji kontrolišu godišnje prihode vrijedne više od 3,6 biliona dolara.

Među rangiranima ima ukupno devet žena, a prvi put su se dvije žene, njemačka kancelarka Merkel i predsjednica američkih Federalnih rezervi Janet Yellen, našle među prvih 10.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *