Atlas Mont: Plaše se da Knežević ne obezvrijedi akcije

Održavanje ponovljene skupštine akcionara Zatvorenog investicionog fonda Atlas Mont, juče su ponovo spriječili predstavnici kompanija iz Atlas grupacije Duška Kneževića. Nezadovoljni akcionari “Vijestima” su kazali da sumnjaju da bi Kneževićeve firme do naredne Skupštine mogle izazvati vještačko smanjenje vrijednosti akcija.

Od ukupnog broja akcionara juče su došli samo nezadovoljni vlasnici oko 19 odsto akcija koji žele da glasaju protiv programa razvoja koje su predložile Kneževićeve kompanije. Prema zakonu akcionarima koji glasaju protiv programa, moraju se otkupiti akcije po prosječnoj neto cijeni koja bi u ovom slučaju iznosila osam centi, pišu Vijesti.

Kneževićeve kompanije imaju oko 35 odsto akcija i odlaganjem žele da izbjegnu isplatu oko 3,2 miliona eura koliko bi sada iznosilo obeštećenje za ovih 19 odsto akcija. Na isti način su odložili skupštinu prije 20-ak dana.

Mali akcionari ZIF Atlas Mont, nakon nove propale skupštine, strahuju da bi Kneževićeve firme

vještačkim snižavanjem cijena akcija iz portfelja na berzi u narednih nekoliko sedmica mogle obezvrijediti njihov vlasnički ulog i smanjiti iznos budućeg obeštećenja.

Treća skupština, koja će odlučivati bez obzira koliko se akcionara na njoj pojavi, biće održana za oko 20-ak dana, a nezadovoljni akcionari, ako ih u međuvremenu još bude, moći će da do dana njenog održavanja obavijeste menadžment ukoliko žele da glasaju protiv programa.

Dosadašnje prijave akcionara istim povodom važiće i na trećoj skupštini. Sjedište ZIF Atlas Monta je u Ulici Stanka Dragojevića u Podgorici gdje je sjedište Atlas grupacije.

Vrijednost vlasničkog udjela u zatvorenom fondu koji bi trebalo da bude isplaćen kešom ili kroz emisiju obveznica tokom naredne godine vrijedan je oko 3,2 miliona eura. Da bi isplatio nezadovoljne akcionare DZU Atlas Mont moraće da proda nešto od postojeće imovine.

ZIF Atlas Mont nastao je prije više od dvije godine nakon transformacije i podjele nekad jedinstvenog fonda na otvoreni i zatvoreni dio. U zatvorenom dijelu su ostale nekretnine Atlas Monta i kompanije kojima ZIF većinski gazduje, a to su: Jadranski sajam iz Budve, Invest banka Montenegro, Atlas Hotels i Atlas penzija

Check Also

Koje zemlje u EU najviše troše električnu energiju iz obnovljivih izvora

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora porasla je za gotovo pet odsto za samo godinu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.