Google pred problemom: Šta napraviti sa 100 milijardi dolara u kešu?

Dodajte komentar

Do kraja 2016. godine, Google će imati više od 100 milijardi dolara u gotovini i hartijama od vrijednosti lako zamjenjivim za gotovinu, prema jednom od najcjenjenijih analitičara na Wall Streetu, Carlosu Kirjneru.

To je problem za akcionare, kako piše analitičar Bernsteina Researcha u bilješci za investitore jer je većina zarade po akciji Googlea manje od 1% na godinu, što znači da su akcionari mogli zaraditi više na drugom mjestu, odnosno da su uložili u druge kompanije. On smatra da bi Google dobro napravio kada bi dio novca podijelio akcionarima.

Google je tvrdio da mu je potrebno puno novca kako bi ostao “okretan i konkurentan” s drugim brzo rastućim tehnološkim kompanijama.

Međutim ta pozicija se neće moći održati kako se brdo novca na kojem sjedi Google bude dizalo uvis, smatra Kirjner. Najvjerovatnije će to postati vrlo “neugodno” do kraja 2016. godine, prenosi Net.hr. Ako uprava i upravni odbor kompanije zadrže tu poziciju, niko im neće više vjerovati.

Google bi trebao vratiti dio svoje gotovine akcionarima, a idealno bi bilo da to učini kroz dividende ili otkup nekih svojih akcija, savjetuje Kirjner. To će izbrisati sumnju među nekim investitorima o predanosti suosnivača Larryja Pagea i Sergeyja Brina da stvore vrijednost za dugoročne akcionare.

Google redovno raspravlja sa svojom upravom o tome kako najbolje upravljati sa svojim ​​novcem, rekao je portparol kompanije.

“Kao što smo rekli mnogo puta do sada, smatramo da je naša gotovina ključna strateška prednost. To nam omogućuje da budemo brzi i da se brzo krećemo u vrlo mladoj, konkurentnoj i stalno mijenjajućoj industriji “, dodao je portparol Googlea.

– See more at: http://tehnologija.me/google-pred-problemom-sta-napraviti-sa-100-milijardi-dolara-u-kesu/#sthash.IyM3V66n.dpuf

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *