Imovina Erste Adriatic Bonda premašila 39 miliona eura

Dodajte komentar

Šesnaest mjeseci od osnivanja, Erste Adriatic Bond postao je najveći obveznički fond na hrvatskom tržištu te premašio 300 miliona kuna (oko 39 miliona eura) imovine.

Na dan 31. oktobra 2014. neto imovina Erste Adriatic Bonda iznosila 302.893.508,02 kn, a od početka rada, 28. lipnja 2013. godine, ovaj je obveznički fond ostvario prinos od 8,82 % ulaganjem u obveznice Republike Hrvatske kao i u državna izdanja zemalja centralne i jugoistočne Evrope kao što su Austrija, Slovenija, Rumunija i ostale zemlje iz okruženja.

Erste Adriatic Bond, fond pod upravljanjem društva Erste Asset Management, namijenjen je konzervativnijim ulagačima kojima je cilj ostvariti odgovarajući prinos ulaganjem svojih sredstava na preporučeno razdoblje od barem dvije godine. Fond je namijenjen fizičkim i pravnim licima koji su spremni prihvatiti umjeren nivo rizika, uz adekvatan povrat na uložena sredstva.

„Veoma smo zadovoljni što smo u ovako kratkom vremenu postigli izvanredne rezultate te je fond premašio visokih 300 miliona kuna. Osim što su klijenti prepoznali tržišnu poziciju fonda, koji plasira sredstva u državne obveznice zemalja članica EU i državne obveznice susjednih nam zemalja, činjenica je da klijenti sve više traže nove instrumente koji potencijalno mogu ostvariti relativno visoke prinose, uz sigurnost koju nudi ulaganje u državne hartije od vijednosti.” – pojasnio je predsjednik Uprave društva Erste Asset Management d.o.o., Josip Glavaš.

Erste Asset Management upravlja s ukupno četiri otvorena investicijska fonda, a uz obveznički fond Erste Adriatic BOND to su još novčani fondovi Erste MONEY i Erste EUROMONEY, i dionički fond Erste ADRIATIC EQUITY. Imovina pod upravljanjem Erste Asset Managementa uključujući uslugu upravljanja privatnim portfolijima 31. oktobra 2014. iznosila je više od 3,10 milijardi kuna, ne uključujući Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih porodica , što predstavlja porast od čak 13,55 % u odnosu na početak godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *