Operativni rezultat Erste grupe nepromijenjen u odnosu na 2013.

Dodajte komentar

Erste grupa objavila je devetomjesečne rezultate poslovanja. U prvih devet mjeseci 2014. u poređenju s prvih devet mjeseci 2013. neto prihodi od kamata smanjeni su na 3,369 milijarde eura, uglavnom kao posljedica okruženja s konstantno niskim kamatnim stopama te učinka tečajnih razlika.

Neto prihodi od naknada i provizija povećani su na 1,37 milijardi eura (1.343,7 miliona eura lani) zahvaljujući poboljšanom rezultatu upravljanja imovinom. Neto rezultat od trgovanja i rezultat fer vrijednosti smanjen je na 166,5 miliona eura (184,2 miliona eura). Operativni prihodi dosegnuli su 5,11 milijardi eura, što je 2,8% manje nego u istom razdoblju lani.

Opšti administrativni troškovi sniženi su za 4,8% na 2,7 milijardi eura, uglavnom zahvaljujući smanjenju troškova zaposlenih kroz manji prosječni broj zaposlenih (uzrokovano prodajom Erste banke u Ukrajini te reorganizaciji u rumunskoj podružnici). To je pridonijelo operativnom rezultatu od 2,333 milijarde eura (-0,2%; u odnosu na isto razdoblje lani) te poboljšanju odnosa troškova i prihoda na 54,4% (55,6%).

Ukupna imovina grupe iznosila je 197,0 milijarda eura (200,1 milijarda eura).

“Naši rezultati u prvih devet mjeseci 2014. u skladu su s pretpostavkama koje smo objavili ovog ljeta.“, rekao je Andreas Treichl, glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG, komentirajući rezultate ostvarene u prva tri tromjesečja 2014.

„Bez problema smo prošli stres test i provjeru kvaliteta imovine (AQR) koje je sprovela Evropska centralna banka (ECB) u saradnji s Evropskom bankarskom agencijom (EBA), uprkos strožim pretpostavkama primjenjenim na nekim od naših ključnih tržišta u SIE regiji – posebno Češkoj i Hrvatskoj – u poređenju s južnom i zapadnom Evropom”,kaže.

Treichl trenutno ne očekuje dodatne troškove rezervisanja.

” Uspjeli smo smanjiti „loše“ kredite za više od milijardu eura u odnosu na prošlu godinu te poboljšati kvalitet kredita peti kvartal zaredom. Izgledi rasta za regiju, uprkos blagom slabljenju, još uvijek su dvostruko viši u odnosu na eurozonu. Nakon dugo vremena to će omogućiti ponovni rast našem zdravom kreditnom portfelju. Naša kapitalna baza bolja je od očekivanja, te će zato stopa adekvatnosti kapitala CET1 biti komotno iznad 10% i na kraju godine.“ Zaključio je Treichl.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *