Mladi najveće žrtve krize u Belgiji

Mladi između 15 i 24 godine su najvišer pogođeni ekonomskom krizom koja je zadesila Belgiju 2008.

Oko trinaest odsto mladih Belgijanaca do 24 godine je danas bez posla i bez zanimanja, navodi se u izvještaju Inosenti (Innocenti) dječijeg fonda ujedinjenih nacja, prenijeli su belgijski mediji.

Broj mladih koji su napustili školu i koji su bez posla i zanimanja porastao je tri odsto tokom četiri godine koliko je trajala kriza u Belgiji.

U Evropskoj Uniji 7,5 miliona mladih od 15 do 24 godine je bez posla. U Hrvatskoj, Grčkoj na Kipru, Italiji i Rumuniji stopa nezaposlenosti mladih kreće se oko 30 odsto.

Samo šest od ukupno 41 najrazvijene zemlje uspjele su da smanje stopu nezaposlenosti među mladima – Turska, Njemačka, Japan, Luksemburg, Meksiko i Švedska.

Belgija je, međutim, uspjela da zaštiti djecu od posljedica krize. Stopa siromašne djece je posljednjih godina smanjena sa 17,2 na 16,4 odsto.

U 23 od ukupno 41 najrazvijenije zemlje broj djece u vrijeme krize ispod granice siromastva povećan je za 2,6 miliona. Danas najmanje 76,5 miliona djece žive ispod praga siromaštva.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *