Cijene nafte padaće bar još godinu

Dodajte komentar

Terminske cene nafte su pale, nakon što je “Goldman Saks” srezala prognoze cijena ovog energenta za naredne dvije godine zbog nagomilavanja globalnih zaliha.

Barel američke “lake” nafte WTI za isporuku u decembru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 37 centi na 80,63 dolara.

Barel jsevernomorske nafte tipa “brent” za decembarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio je 58 centi na 85,25 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američka investiciona banka “Goldman Saks” prognozirala je u ponedeljak da bi do drugog kvartala naredne godine cijena WTI trebalo da padne na 70 dolara nakon čega bi se 2016. godine vratila na 80 dolara, što je za 15 dolara niže u odnosu na ranije projekcije.

Kada je reč o nafti tipa “brent”, “Goldman Saks” predviđa pad na čak 80 dolara za barel do drugog kvartala 2015, da bi se u 2016. vratila na nivo od 90 dolara za barel.

Kao razlog za obaranje prognoza cijena nafte, “Goldman Saks” navodi uticaj snažne proizvodnje nafte iz uljnih škriljaca u SAD, kao i nesposobnost Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da djeluju kako bi smanjile globalne zalihe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *