Telekom Austria: EBITDA skočila 16%

Dodajte komentar

Povećanje cijena na matičnom austrijskom tržištu i kresanje troškova pomogli su Telekom Austriji da u trećem tromjesečju osjetno poveća temeljnu operativnu dobit, izvijestila je ta telekomunikacijska kompanija. U trećem je tromjesečju prilagođena dobit prije poreza, kamata, depresijacije i amortizacije (EBITDA) poskočila gotovo 16 posto, na 414,6 miliona eura, saopšteno je juče iz TA.

Time je EBITDA povećan prvi puta otkada je meksički milijarder Carlos Slim 2012. preko America Movila počeo povećavati udio u austrijskoj kompaniji koju želi iskoristiti kao platformu za širenje u srednjoj i istočnoj Evropi, napominje Reuters. Slim sada drži 60 posto udjela u TA.

Prihodi su u trećem tromjesečju uvećani blagih 1,2 posto, na 1,05 milijardi eura, poduprti poboljšanjem na matičnom austrijskom tržištu i solidnim brojkama u Bjelorusiji, napominju u TA.

Pozitivno je na rezultat uticao i jednokratni prihod od gotovo 27 miliona na operativnom nivou povezan sa spajanjem u Liechtensteinu, dodaju.

Austrijska je kompanija potvrdila prognozu o padu godišnjih prihoda za oko 3,5 posto, te o kapitalnoj potrošnji u rasponu od 650 do 700 miliona eura i isplati dividende od pet eurocenti po dionici.

Očekuju takođe da će do kraja godine povećati kapital za do milijardu eura ako se stanje na tržištu znatno ne pogorša.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *