Gradilište petrovačkog hotela “AS” opet pusto!

Dodajte komentar

Gradilište hotela  As  u Perazića dolu  je pusto, iako je  1. oktobra prestala zabrana izvođenja radova i  građevinska sezona se uveliko  zahuktala u  metropoli turizma.
Ni   juče na jednom od najvećih gradilišta na budvanskoj rivijeri nije bilo ni jednog radnika.

Mještani tvrde da su radnici otišli prije sedam dana  te odnijeli i preostali građevinski materijal, a da danima nema nikoga na gradilištu.

Da nema radnika uvjerila se juče i četvoročlana kontrola Ministarstva održivog razvoja i turizma,  koja je  kao i ekipa “Vijesti” nakon dojave da su radnici  napustili gradilište te da je odnijet  kompletan građevinski materijala, obišla  Perazića do.

Radnik  na rampi na ulazu u gradilište informisao je predstavnike Ministarstva turizma, što je saopštio i “Vijestima”,  da  bi trebalo da radovi  na    hotelskom kompleksu  budu nastavljeni 15. oktobra.
As je  u maju 2002. prodat  za pet miliona tadašnjih njemačkih maraka Nega tursu, biznismena Neđeljka Gardaševića. Time je država izgubila jedan od najboljih hotela, koji je bio u vlasništvu  Budvanske rivijera.

Aneksom ugovora, koji je kompanija Nega turs zaključila  sa Vladom, odnosno resornim ministarstvom,  obavezala se da radove nastavi najkasnije 1. novembra. S obzirom na to da još nema gradnje, nije jasno kako će ispuniti obavezu iz aneksa da do  15. novembra ove godine  realizuje 50 odsto ukupnih sredstava za prvu fazu ulaganja, odnosno 7,5 miliona eura.

Gradnja hotela As  traje  12 godina, ali nijesu okončani ni grubi betonski radovi. Tek predstoji gradnja planiranih 20-ak vila na strmim kosinama brda, uz čije je litice i dograđen nekada jedan od najljepših hotela na obali.

Hotel bi,   navodi se u građevinskoj dozvoli, trebalo da bude završen  u junu 2015. godine, što je teško izvodljivo ako nastave ovim tempom.

Aneksom ugovora, koji je zaključen 17. februara, nakon što su mjesecima čekane garancije Gardaševića za nastavak investicije, ta kompanija se obavezala da prvom fazom   rekonstrukcije i dogradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, a u  drugoj fazi 35 miliona eura.   Do 1. decembra 2015. godine treba da otvore hotel, a u slučaju da neka od obaveza ne bude ispunjena, aneksom je decidno  naznačeno da će ugovor biti automatski raskinut. Investitor  je dostavio bankarske garancije vrijedne tri miliona eura, sa rokom važenja do 1. februara 2016, a koja je pribavljena kod Sberbanke iz Moskve. Ukoliko ugovor bude raskinut zbog neispunjenja obaveza u određenim rokovima Vlada je, kako tvrde, zadržala pravo da raskine ugovor i naplati garancije.

„Ukoliko Montena invest (koja stoji iza Nega tursa) realizuje više od 90 odsto prve faze novog investicionog plana, a hotel nije stavljen u funkciju u dogovorenom roku, investitor će plaćati 20.000 eura na mjesečnom nivou do stavljanja hotela u funkciju“, navedeno je u aneksu ugovora.

Vrhovno državno tužilaštvo je proljetos pokrenulo istragu i tražilo od Savjeta za privatizaciju da  dostavi kompletnu dokumentaciju o prodaji i gradnji  hotela, kao i ugovore koji su zaključeni sa investitorom.

Kupac traži partnera

Prema nezvaničnim informacijama, kupac Asa traži partnera koji bi nastavio projekat.
Da investitor Gardašević  traži partnera kako bi završio megalomski  posao potvrda je i to što zainteresovani obilaze gradilište.

Prema tvrdnjama mještana,    gotovo da nema mjeseca kada  predstavnici nekih stranih kompanija ne dođu da obiđu gradilište hotelskog kompleksa.
„Prije mjesec su  bili  Turci. Došli su, vidjeli i otišli, niko se više nije pojavljivao“, saopštilo je “Vijestima” nekoliko   mještana.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *