Evropske berze u minusu, DAX najniži u godinu dana

Dodajte komentar

Na europskim su burzama cijene dionica danas oštro pale, kao i na drugim svjetskim tržištima, zbog sve veće zabrinutosti ulagača u vezi tempa rasta globalnog gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,00 sati u minusu 0,6 posto, na 1.305 bodova, zaronivši na najnižu razinu u dva mjeseca. Od polovice rujna izgubio je 7,5 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 13,00 sati na gubitku 1,30 posto, na 6.345 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,10 posto, na 8.008 bodova, a pariški CAC 1,45 posto, na 4.081 bod.
Pad frankfurtskog DAX indeksa na najnižu razinu u gotovo godinu dana posljedica je zabrinutosti ulagača zbog najvećeg pada njemačkog izvoza, industrijske proizvodnje i narudžbi u kolovozu još od 2009. godine.
Ni danas objavljeni podaci o stagnaciji industrijske proizvodnje u Francuskoj u kolovozu i tek slabašnom 0,3-postotnom rastu u Italiji nisu odagnali strahovanja od nove recesije u eurozoni.
Donedavno su takve podatke ulagači ignorirali, jer su očekivali da će središnje banke na loše brojke odgovoriti daljnjim labavljenjem monetarne politike, što je djelovalo poticajno na tržišta dionica.
“Loše brojke se sada vide kao loše brojke, dok se signali iz središnjih banaka o daljnjem popuštanju monetarne politike smatraju slabošću, a ne razlogom za kupnju dionica”, kaže Jonathan Sudaria, trgovac u tvrtki Capital Spreads.
Zbog slabljenja nekih od najvećih svjetskih gospodarstava, mogla bi pasti potražnja za sirovinama, stoga su pod pritiskom i njihove cijene. To, pak, pritišće cijene dionica rudarskih kompanija.
Među najvećim su gubitnicama danas i dionice proizvođača čipova, jer je američki Microchip upozorio na slabljenje potražnje za čipovima te da to smatra početkom korekcije u toj industriji. Cijena dionice Infineona potonula je 4,9 posto, dok je dionica STMicroelectronicsa pojeftinila 3,7 posto.
A sudeći po terminskim indeksima, na Wall Streetu se danas može očekivati nastavak pada cijena dionica. Oko 13,00 sati terminski S&P 500 indeks bio je u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer potonuo 2 posto, najviše u posljednjih šest mjeseci.
Dosad je u ovom tjednu S&P 500 izgubio oko 2 posto, pa bi mogao zabilježiti gubitak treći tjedan zaredom.
“Ako se Wall Street danas oporavi, porast će i cijene dionica na drugim svjetskim burzama. No, ako oštro padne drugi dan zaredom, tržišta će vjerojatno ući u sasvim novu etapu”, kazao je jutros Daisuke Uno, strateg u Sumitomo Mitsui Banking Corp.
TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *