I Warren Buffett zna da pogriješi

Warren Buffett, investitor i jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, rekao je kako je ulaganje u deonice britanskog trgovačkog lanca Tesco bila `velika greška`.

Buffettova investiciona kompanija Berkshire Hathaway imala je krajem 2013. godine oko 3,7 odsto udela u Tesco, koji je vrijedio otprilike 1,7 milijardi dolara.

Međutim, kako je od tada cijena dionice Tesca pala gotovo 50 odsto, zaronivši u četvrtak na najniži nivo u 11 godina nakon skandala s računovodstvenom greškom, vrijednost Buffettovog udela gotovo se prepolovila.

„S Tescom sam pogriješio. Bila je to moja velika greška”, kazao je Buffett u četvrtak za televizijsku stanicu CNBC.

Buffett je poznat po tome što ulaže dugoročno i u etablirane kompanije, kloneći se rizičnijih investicija. Berkshire Hathaway u svom portfelju ima, među ostalim, dionice Coca-Cole, IBM-a, American Expressa.

U Tesco je Berkshire Hathaway počeo ulagati 2006. godine, do 2012. njegov udeo u britanskom trgovačkom lancu dostigao je 5 odsto, a potom skliznuo na 3,7 odsto.

Pad cijene dionice Tesca poslednjih mjeseci posljedica je pada njegove prodaje zbog povećane konkurencije, ali najveći udarac kompaniji zadala je nedavna računovodstvena greška.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.