Ruska vlada će dokapitalizovati VEB sa 4,8 milijardi eura

Dodajte komentar

Vlada Rusije je donijela odluku da dokapitalizuje Vnješekonombank (VEB) koja ima funkciju Razvojne banke, sa 240 milijardi rubalja (4,8 milijardi eura), rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

On je na sjednici nadzornog odbora VEB objasnio da će vlada podržati Razvojnu banku kako bi ona mogla da sačuva obim svog učešća u razvoju nacionalne privrede, tako što će je dokapitalizovati sredstvima iz federalnog budžeta, prenio je Itar tas.

Medvedev je takođe dodao da se radi o realizaciji velikog programa državnih garancija i da VEB mora da sačuva obim podške privredi Rusije, bez obzira na teškoće sa privlačenjem međunarodnog kapitala.

Premijer je prije dva dana na sastanku posvećenom pitanjima dokapitalizacije banke, podsjetio da je uz pomoć VEB-a realizovano mnogo obimnih projekata, među kojima su rafinerija Habarovsko, terminali aerodroma Šeremetjevo i Pubkovo, razvoj i proizvodnja aviona „suhoj-superdžet-100″ i mnogi veliki građevinski projekti, uključujući i olimpijske.

Banka se donedavno uspješno nosila sa učešćem na međunarodnim tržištima kapitala, međutim, sada se situacija promijenila jer se našla pod sankcijma zapada, naveo je Itar tas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *