Poznat scenario: Rusija krenula na oligarha Vladimira Jevtušenkova

Dodajte komentar

Rusija je krenula u preuzimanje kontrole nad naftnom kompanijom od oligarha Vladimira Jevtušenkova danas, zaplijenivši dionice njegovog konglomerata Sistema u kompaniji, što je produbilo strahove ulagača.

Moskovski sud naredio je zapljenu udjela Sisteme u Bašnjeftu dan nakon što je sudija odbio da oslobodi Jevtušenkova, koji se nalazi u kućnom pritvoru i sumnjiči se za pranje novca tokom preuzimanja naftne kompanije 2009.

Vladimira Jevtušenkova, 15. najbogatijeg čovjeka Rusije s bogatstvom koje je časopis Forbes procijenio na 9 milijardi dolara, sud je optužio za malverzacije tokom privatizacije Bašnjefta. Zbog sumnje u pranje novca Jevtušenkovu je 16. septembra određen kućni pritvor.

Taj je slučaj izazvao strahove kod ulagača da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji zagovara “državni kapitalizam”, želi pojačati intervenciju u ekonomiji dok se Rusija bori sa zapadnim sankcijama koje su joj nametnute zbog ukrajinske krize.

Takođe je pokrenuo poređenje  sa sudbinom bivšeg ruskog milijardera Mihaila Hodorkovskog koji je proveo deset godina u zatvoru zbog sličnih optužbi, a pušten je na slobodu u decembru.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da je svako poređenje slučaja Jevtušenkov i Hodorkovski “neutemeljena i neprimjerena”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *