Budućnost je stigla: Facebook na nebo šalje džinovske dronove?

Dodajte komentar

Poznato je da Facebook odavno planira da bespilotnim letjelicama umreži cijeli svijet i dovede internet do najzabačenijih kutaka planete, ali novi detalji projekta zvuče kao da su izašli iz naučno-fantastičnih filmova.

Nebo budućnosti, bar kako to zamišljaju ljudi iz Facebooka, moglo bi da bude dom ogromnih bespilotnih letjelica sa pogonom na solarnu energiju, koje bi više mjeseci, možda čak i godina ostajale u vazduhu i laserima slale internet signal na zemlju.

Direktor razvoja Jael Megvajer rekao je da bi te letjelice bile na velikim visinama, daleko iznad komercijalnog vazdušnog prostora, ali i dijela atmosfere u kom bi vremenski uslovi mogli da prave probleme.

“Želimo da te bespilotne letjelice budu u vazduhu mjesecima, možda i godinama odjednom. O njima bi pre trebalo razmišljati kao o avionima, jer će biti veličine komercijalnih putnih letelica, kao što je boing 747. Jedan prototip koji imamo u laboratoriji je dugačak kao šest ili sedam ‘tojoti prius’, ali teži kao četiri automobilske gume”, rekao je Megvajer.

Zasad se ne zna kada će ovi džinovi poletjeti, ali je najavljen bar jedan test let u SAD tokom 2015. godine.

Na listi potencijalnih zemalja u kojima bi dronovi funkcionisali u budućnosti su Indija i još 21 zemlja iz Južne AMerike, Afrike i Azije, a ne zna se kako Facebook misli da uklopi svoj futuristički plan u propise kojima je uređen vazdušni prostor tih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *